Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Speciale Zwolse composities op station tijdens Dag van de Componist

Zwolle – Afgelopen zaterdag vond de derde editie van de Dag van de Componist plaats, een groeiend fenomeen in het Nederlandse muziekwereld. Op deze dag werden meer dan 150 concerten verspreid over meer dan 15 steden, met werken van meer dan 100 componisten en uitgevoerd door meer dan 500 musici. Zwolle was één van de steden die mee deed en waar de speciale muziektrein stopte.

Rik Elings, bekend als Buitenpianist, componist en van Cultuurschip Thor, was ceremoniemeester van een speciaal muziekprogramma op het station Zwolle. “De Dag van de Componist is een initiatief van New Music Now om componisten centraal te stellen op één dag, met als doel zowel artistieke hoogstandjes als publicitaire aandacht te genereren.”, legt Elings uit.

Het station van Zwolle fungeerde als een centraal punt voor deze viering, waar het Orkaan Ensemble en Componiste des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis het publiek vermaakten met composities van lokale componisten zoals Ivo van Emmerik en stadscomponist Toon Hagen. Een hoogtepunt was de doop van een speciaal geschreven stuk voor Zwolle door de Meander Big Band, gecomponeerd door Hagen op tekst van stadsdichter Bouke Vermaas.

“Als Componist des Vaderlands voel ik de verantwoordelijkheid om elke stad waar we vandaag langs komen te eren met een speciaal stuk. Dit stuk bevat fragmenten van alle stadsliederen, uitgevoerd door het Orkaan Ensemble.” vertelde Anne-Maartje Lemereis op het station.

Dansers van De La Dans voegden een dynamisch element toe aan de concerten door op verschillende locaties te dansen, waaronder onverwacht op het station van Zwolle. “Elke ruimte moet dansbaar zijn, inclusief stations zoals Zwolle, waar we ons mengden met het publiek,” legde een van de dansers uit.

Dat de Dag van de Componist belangrijk is voor de muziek staat wat betreft Elings buiten kijf: “Ik ben zelf ook componist en het valt niet mee om je muziek gespeeld te krijgen tegenwoordig. Het zijn moeilijke tijden. Ieder initiatief is welkom om het begrip componeren ook een beetje centraal te stellen en er wat voor te kunnen betekenen.”

Na het concert op het station vervolgde het reizende gezelschap hun tour per trein, terwijl liefhebbers in Zwolle de hele dag konden genieten van verdere optredens in onder andere de Stadkamer, Academiehuis, bij Co, en de Doopsgezinde Kerk.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren