Nieuws uit ZwolleTV KortVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO] Sloop oude NS loods gestart; ruim baan nieuwe busbrug spoor Zwolle

Zwolle – Donderdagmiddag is de sloop gestart van de oude NedTrainhal langs het spoor in Zwolle. De hal, die ook gebruikt werd door het IJsbeeldenfestival, gaat plaats maken voor de nieuwe busbrug. Een verbinding van 6,5 meter hoog, over het spoor. De busbrug maakt het mogelijk dat de bussen vanaf het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station (Hanzeland) naar de centrumkant van de stad kunnen komen.

Om de nieuwe brug te realiseren moet onder andere dus de oude NS werkplaats wijken. De hal diende jarenlang als lijnwerkplaats voor treinonderhoud. Wethouder Spoorzone Ed Anker gaf het officiële startsein voor de sloop door met een shovel een eerste ‘hap’ uit de voorgevel  te nemen. Een eerste stap naar nieuwbouw.

September

Ondertussen loopt de aanbesteding: welke aannemer gaat deze klus klaren en met welke aanpak? Ook moeten er architecten aan de slag om te kijken hoe de brug er exact uit zal gaan zien.

Uiteraard zal de bouw van de brug over het spoor impact hebben op de treindienstregeling. ProRail: ‘Voor reizigers willen we de hinder maximaal beperken en het werk moet veilig kunnen gebeuren. Kortom, op welk moment leggen we treinverkeer stil, als dat al nodig is? En hoe past dat bij andere planningen en bouwprojecten met bijbehorende verzoeken om treinverkeer aan te passen? Medio september van dit jaar zijn we hier verder in en kunnen we deze vragen beantwoorden.’

Samenwerking

Gemeente Zwolle en provincie Overijssel investeren met deze brug in de verdere ontwikkeling van de Spoorzone, feitelijk het stationsgebied van Zwolle. Dit is het eerste en grootste deelproject in de Spoorzone, de aanleg van een busverbinding over de sporen naar het nieuwe busplatform (aan de zuidzijde van het station, nu gelegen aan centrumzijde).

 

15957367214_3a7996ee7a_z
Nieuwe busbrug in schaalmodel

16393654899_fadc40afd7_k

Gerelateerde artikelen

Back to top button