Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleTV KortVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO] Schaapscheerdersfeest Zwolse kudde Wijkboerderij De Klooienberg

Zwolle- Iets meer dan 300 schapen stonden er klaar afgelopen Pinkstermaandag bij de wijkboerderij De Klooienberg in Zwolle, om geschoren te worden. Schaapsherder Tjitse Terpstra en zijn hulp hadden er een behoorlijke klus aan. Op de wijkboerderij werd het jaarlijkse schaapscheerdersfeest van de Zwolse Kudde gehouden. Bezoekers konden kijken naar demonstraties schaapscheren en wie enkele euro’s bij zich had kon een schapenvacht mee naar huis nemen. Naast het schaapscheren was er een speurtocht die onder andere langs de avontuurlijke speelplek ‘De Wilgenhut’ achter de wijkboerderij ging. Maar ook broodjes bakken en pony rijden waren geliefde activiteiten.

 

Levende grasmaaiers

De schapen van de Zwolse kudde grazen in het seizoen langs de oevers van het Zwarte Water, rondom het Westerveldse bos en op de Breecamp Oost. Ze worden ingezet als levende grasmaaiers. Ze brengen afwisseling aan de bodem en houden bloemrijke plantengroei in stand. Ook wordt voorkomen dat nesten van weidevogels door elektrisch maaien verloren gaan. De Zwolse Kudde van herder Tjitse Terpstra wordt ook voor educatieve doeleinden ingezet.

Wijkboerderij met veel activiteiten

De Klooienberg is een eeuwenoude boerderij, die idyllisch op de dijk aan het Zwarte Water ligt. De Klooienberg heeft tegenwoordig een functie als wijkboerderij met tal van activiteiten voor de wijkbewoners. Het is een avontuurlijke speelplek voor kinderen en er zijn weiden met diverse dieren. Er zijn stadstuinen waarop een groot assortiment aan groenten en bloemen wordt verbouwd.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button