Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

[VIDEO] Ruim 3.800 bezoekers op open dag Isala 2015

​Ruim voor tien uur staan de eerste bezoekers voor de open dag al klaar om Isala te verkennen. Ook de eerste zieke knuffels en poppen melden zich bij de poppenpolikliniek. Ruim 3.800 mensen hebben zaterdag 21 maart tijdens de landelijke dag van de zorg een bezoek gebracht aan Isala.

Vrouw-kindcentrum

Op de eerste verdieping presenteert het Isala Vrouw-kind centrum zich. Van fertiliteitstrajecten, tot zwangerschap en de kinderafdeling. Alles is te zien. ‘Dit babygebeuren vind ik toch wel erg leuk’, zegt een mevrouw. Een meisje en haar broertje krijgen uitgelegd hoe zij een pasgeborene moeten wegen en een luier om moeten doen. Geslaagd, allebei een sticker verdiend.

Opleidingsmarkt

Een verdieping hoger is de opleidingsmarkt. De zorgprofessionals worden bestookt met vragen. ‘Kan deze opleiding in deeltijd? En welk vakkenpakket moet ik hebben?’ Vele soorten zorgopleidingen zijn vertegenwoordigd. En het publiek is divers. ‘Ik haal hier informatie voor mijn kleindochter’, vertelt een mevrouw.

Hartcentrum

Ook het Hartcentrum opent haar deuren. Er is veel interesse voor de Da Vinci operatierobot. ‘Zo, dit is mooi. Het was het wachten absoluut waard’, verzucht een mevrouw. Sommige bezoekers nemen zelf plaats achter de console om te ervaren hoe robotchirurgie werkt. Twee deuren verderop kan men een kijkje nemen in een hartkatheterisatiekamer.

Oncologisch centrum

Via de passage lopen de bezoekers door naar V3 waar ze meer zien over endoscopieën en informatie krijgen over het bevolkingsonderzoek darmkanker. ‘Normaal kom ik hier als patiënt’, vertelt een meneer. Maar dit is toch veel meer ontspannen. Je ziet ook veel meer. Het is echt een prachtig ziekenhuis, een 9,5 hoor.’
In een verpleegkamer krijgen bezoekers uitleg over de hoofdhuidkoeling tijdens chemo. Ook de apotheek is vertegenwoordigd en legt uit hoe je de medicatie voor chemokuren maakt.

Spinnig marathon

Buiten op het voorterrein zijn mensen fanatiek aan het spinnen in de strijd tegen kanker samen met twee teams van de verpleegafdeling Oncologie. Deze teams beklimmen dit jaar de bekende berg voor Alpe d’ HuZes. ‘Kom op’, moedigt de instructrice aan. ‘Het kan sneller.’ Dan klinkt de sirene van de ambulance die ook op het plein staat. Een meisje glimlacht. ‘Mocht ik doen.’ ‘Een ambulance spreekt altijd tot de verbeelding’, zegt een van de ambulanceverpleegkundigen. ‘Leuk zo’n dag.

Poppenpolikliniek

Een groep coassistenten zit klaar om alle zieke knuffels en poppen te helpen. Een pop is er slecht aan toe. Ze mist een arm. Twee poppendokters zijn er druk mee en ook de poppenmoeder zelf helpt mee. ‘Wie dicht bij komt, moet een mutsje’, zegt ze wijs. De ingreep is flink. Maar het lijkt allemaal goed te komen. Ondertussen huppelt een ander meisje weg. ‘Mijn knuffel is weer beter.’

Behandelcentrum

De laatste stop is het Behandelcentrum. Hier kunnen bezoekers onder meer leren hechten. Wat vol enthousiasme en met concentratie wordt gedaan. Dan is er tijd voor een kop koffie of ranja. ‘Wij vonden het hartstikke leuk. Wij weten nog echt niet alles, maar je krijgt toch een beeld. Misschien moet mijn man een pacemaker en nu hebben wij daar vast wat meer van kunnen zien. Wat een klein apparaatje.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button