Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Video – PvdA vraagt opheldering over Kop van Voorst

Zwolle – In de buurten Holtenbroek en Stadshagen is onrust ontstaan over de ontwikkelingen op de Kop van Voorst. Dit schiereiland dat oorspronkelijk Twistvliet heette en dat tussen het Zwarte Water en het Zwolle-IJsselkanaal ligt is een bijzonder en historisch stuk natuur, midden in Zwolle. Het voormalig terrein van bouwbedrijf Stiho is verkocht en er vinden nu allerlei graaf- en bouwwerkzaamheden plaats. Op social-media gaat het gerucht dat Scania hier vrachtwagens wil stallen en dat betekent dus ook het vervoer van tientallen vrachtwagens van en naar dit terrein.

PvdA Raadslid Mart oude Egbrink: “Veel mensen zijn geschrokken van deze ontwikkelingen, allerlei struiken, boompjes en planten zijn midden in het broedseizoen verwijderd met alle gevolgen van dien. Daarnaast zorgt bebouwing op dit stuk grond voor minder overzicht over het vaarwater en dat kan leiden tot gevaar voor het scheepvaartverkeer.”

 

 

De PvdA wil daarom van het College van B&W weten of deze ontwikkelingen wel volgens het bestemmingsplan zijn en op welke wijze de omwonenden worden betrokken bij deze ontwikkelingen. Het college heeft nu vier weken de tijd om te antwoorden.

De aanleg van het Zwolle-IJsselkanaal heeft een grote impact gehad op de oude hoofdstructuur van het gebied, Frankhuis raakte er door gescheiden van het Twistvlietgebied, de historische dijk werd onderbroken en Twistvliet kwam op een schiereiland te liggen. Van de Riete resteert slecht de waterloop langs de houthandel. Tussen kanaal en A28 ontwikkelde zich een industriegebied, waarin alleen de met linden beplante Gasthuisdijk een herkenbare historische structuur is gebleven. Deze Gasthuisdijk is een onderdeel van de middeleeuwse dijkstructuren, die met enkele onderbrekingen, grotendeels intact zijn gebleven. Lees verder bij de bron: http://docplayer.nl/28608895-Parels-aan-het-zwarte-water-cultuurhistorische-verkenning-en-kansenanalyse-projectgebied-zwarte-water-gemeente-zwolle.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button