EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe evenementenhal mag kleiner volgens college

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft een marktupdate laten uitvoeren om beeld te hebben van de lange termijn ontwikkeling van de eventmarkt. Tevens trekt zij lessen uit het proces tot nu toe. Dat blijkt uit een raadsvoorstel dat wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het college wil een voorstel opstellen om een nieuwe grootschalige eventvoorziening in Zwolle te ontwikkelen. Dit mede op basis van de ervaringen en lessen uit de voorgaande verkoopprocedure voor een nieuwe grootschalige eventvoorziening. Hiervoor moet men een (herziene) gebiedsambitie en kader opstellen. Tevens dient een nieuwe strategie en procedure te worden ontwikkeld voor de uitgifte van de kavels. Ook zal er budget beschikbaar moeten worden gesteld (grondexploitatie Voorsterpoort Oost en/of krediet).

Grote waarde

Een eventvoorziening is van grote waarde voor de stad en regio Zwolle. Het effect van een dergelijke voorziening geeft (indirecte) economische spin-off voor bijvoorbeeld de binnenstad en horeca. Daarnaast draagt een eventvoorziening bij de aantrekkelijkheid voor specifieke doelgroepen (talenten, kenniswerkers en pioniers), waardoor Zwolle een diverse en levendige stad wordt.

Uit de evaluatie wordt een aantal conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan die in een nieuw voorstel moeten worden afgewogen. De belangrijkste conclusies uit de evaluatie gaan over het hanteren van een ondergrens qua grootte, het mogelijk maken van aanvullend programma bij een dergelijke voorziening en het bedienen van een breed pallet aan doelgroepen (publieksevenementen, B2C, en zakelijke evenementen, B2B).

De markt voor publieksbeurzen lijkt wezenlijk anders ten opzichte van de precorona-periode. De zakelijke markt geeft ook een beeld van herstel (aantal events), maar qua bezoekers blijft dit ruim achter ten opzichte van de pre-corona periode. In algemene zin blijft het belang van face-to-face ontmoeten overeind. Voor grote nieuwe eventvoorzieningen is een aantal aspecten wel van belang, o.a. de uitstraling van een dergelijke voorziening, naast de complexiteit qua financiering en financiële haalbaarheid.

Alternatieve locaties

Wat betreft de alternatieve mogelijkheden in de komende periode dat er geen vervangende locatie is voor de IJsselhallen, denkt het college mee en faciliteert zij waar mogelijk alternatieve locaties. Een aantal organisatoren vindt haar weg naar bestaande alternatieve locaties. Daarnaast is in de stad een aantal bestaande locaties geschikt voor evenementen (Lumen, Buitensociëteit, WRZV-hallen) en ook in de Spoorzone wordt er soms een evenement gehouden.

Vooralsnog zijn dit de locaties die beschikbaar zijn voor evenementen. Een soortgelijke plek als de IJsselhallen is niet beschikbaar, zeker qua schaal en grootte niet. Op dit moment overweegt het college geen aanvullende maatregelen of locaties voor tijdelijke mogelijkheden. Dit omdat er geen geschikte potentiële locaties beschikbaar zijn of geschikt te maken zijn. Wanneer er initiatieven of ideeën vanuit de markt en/of organisatoren zijn of komen zal het college met een positieve houding onderzoeken of een dergelijk initiatief haalbaar is.

Verloren aanbesteding

Naar aanleiding van het ingestelde Kort Geding door The Wave, die de aanbesteding verloor, is er een Hoger Beroep ingesteld. Een nieuwe verkoopprocedure of aanbesteding start in principe niet eerder dan wanneer er juridische zekerheid is over het lopende Kort Geding (Hoger Beroep, eventueel cassatie).

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button