EconomieNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Honderden nieuwe transformatorhuisjes kunnen ten koste gaan van parkeerplaatsen en groen

Eén op de drie straten gaat open in Zwolle de komende jaren

Zwolle – In de komende jaren zullen in Zwolle enkele honderden nieuwe transformatorhuisjes en tien nieuwe middenstations worden geplaatst. Daarnaast worden de ondergrondse elektriciteitskabels versterkt. Deze maatregelen zijn noodzakelijk vanwege het toenemende stroomverbruik, bijvoorbeeld door de elektrische auto, kookplaat of de warmtepomp. Maar ook door toename van terug geleverde stroom van zonnepanelen. Netbeheerder Enexis is verantwoordelijk voor het plaatsen van de transformatorhuisjes en het vervangen van de leidingen.

Uitbreiding en versterking energienet

Trusanne Bouma-Meinders,  vestigingsmanager Operations Zwolle bij Enexis Groep:  “Wat je gaat zien is dat wij voor het versterken van het energienet de kabels zullen moeten versterken, moeten uitbreiden en in sommige gevallen ook moeten vervangen vanwege onderhoud. ” Ook moeten er nieuwe transformatorhuisjes worden geplaatst en soms bestaande vervangen.

Parkeerplaatsen en groenvoorziening

De locaties voor deze nieuwe transformatorhuisjes worden in overleg met de gemeente bepaald. Wethouder Arjan Spaans, verantwoordelijk voor de Energietransitie in Zwolle, benadrukt: “Als je vraagt waar dat gaat  gebeuren? Overal, in iedere straat wordt het elektriciteitsnet versterkt!” Er komen in totaal vierhonderd nieuwe transformatorhuisjes in de bestaande stad en nog eens tweehonderd in de nieuw te bouwen stadsdelen. Soms gaat het om vervangingen. Dat kan in de groenvoorziening zijn maar ook op bestaande parkeerplaatsen

Communicatie en inspraak van bewoners

De gemeente werkt samen met Enexis om de plaatsing van de huisjes zo soepel mogelijk te laten verlopen. “De plek bepalen we in overleg met de gemeente,” zegt Bouma-Meinders van Enexis. Wethouder Spaans bevestigt: “Wij als gemeente werken samen met Enexis. We zijn nu in Stadshagen een proefproject aan het draaien van hoe we de inwoners daarin meenemen.” Bewoners krijgen inspraak want het plaatsen kan ten koste gaan van groen of een parkeerplaats.

“Als het gaat om een parkeerplaats, dan vragen we de inwoners ook of die parkeerplaats nog wel nodig is? Bewoners kunnen ook zeggen, ‘we offeren wel wat groen op omdat we die parkeerplaats terug willen’, Spaans benadrukt wel dat er inspraak tot op zekere hoogte is. “Want nogmaals, hij komt in de wijk, dat mag duidelijk zijn, maar daarna is er wat maatwerk nodig”. En dan komt het neer op “Een beetje van dit erbij, een beetje van dit eraf. Dat is niet meer dan wat we normaal natuurlijk ook doen, oog hebben voor elkaar.” aldus de Zwolse wethouder.

Uitbreiding van het elektriciteitsnet

Naast de transformatorhuisjes worden ook tien nieuwe middenstations toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van Zwolle. Deze middenstations zorgen ervoor dat stroom van hoogspanning wordt omgezet naar een niveau dat daarna weer via de transformatorhuisjes geschikt is voor huishoudens en bedrijven. Eén van deze stations wordt op het eigen terrein van Enexis geplaatst om overlast te minimaliseren. “De andere komen langs de ring van Zwolle, op knooppunten,” zegt Bouma-Meinders.

Het project zal, met inbegrip van de grotere verdeelstation, tientallen jaren gaan duren. Na de de zomer wordt er gestart met de werkzaamheden in de wijk Schoonhorst in Stadshagen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren