Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

VIDEO – Oud Ittersum benut burendag om hardrijders tegen te gaan

Verslag: Douwe Smits

Zwolle – Hardrijders op de Nieuwe Deventerweg in Zwolle Zuid zijn buurtbewoners al lange tijd een doorn in het oog. Reden om op burendag daar eens extra bij stil te staan. De buurt had daarvoor zaterdag de hulp ingeroepen van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Met een remproefdemonstratie liet VVN zien hoeveel remweg een auto nodig heeft om tot stilstand te komen bij een noodstop. Bij 30 kilometer per uur, de maximum snelheid op de Nieuwe Deventerweg, raakte de auto na het remmen de neergezette pionnen net niet. Bij de tweede proef, de 50 kilometer per uur, ging de auto dwars door de pionnen heen.

Waar de auto bij de 30 kilometer slechts 3 à 4 meter nodig had, was dit bij een snelheid van 50 km per uur opgelopen naar 7,5 meter. “En dat is nog erg ambitieus in de realiteit”, roept de VVN medewerker. “Ik heb het meest geavanceerde remsysteem op deze auto, ABS, er zitten nieuwe banden op de auto en het is mooi weer. Zo gaat het niet in het echt. Dan duurt het allemaal nog minimaal 2 seconden langer in verband met de reactie”.

Met de remproefactie hoopt de kinderrijke buurt in ieder geval dat de mensen meer bewust zijn geworden van hun snelheid en dat ze de voet niet meer zo ver indrukken op het gaspedaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button