Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Wipstrik eert inwoners met boek

'Onze Zeehelden' vertelt verhalen uit de buurt

Zwolle – Wethouder William Dogger, weerman Ton ten Hove en bijvoorbeeld voetballer Bert Strijdveen hebben met zijn allen gemeen dat ze geboren zijn in de Zeeheldenbuurt in Zwolle. Toch komen ze geen van drieën voor in het boek ‘Onze Zeehelden’ dat woensdagavond in de Bestevaer werd gepresenteerd aan de deelwijk van de Wipstrik.  Dat boek gaat namelijk in woord en beeld over de huidige bewoners. Een deel van hen heeft de drie bekende voormalige buurtgenoten wel zien opgroeien in de volksbuurt. Want als je eenmaal woont in de Zeeheldenbuurt dan blijf je daar meestal lang hangen. 

verslag/beeldmateriaal: Martin van der Hooft

Alweer drie jaar geleden wilde Jeroen Kesselaar een mooi fotoverslag maken over de wijk waar hij 5 jaar daarvoor was komen wonen. Door omstandigheden belandde het idee op de plank, maar het bleef door zijn hoofd spelen. En begin van dit jaar werd het idee weer opgepakt, mede door de samenwerking met Corinne Tijsseling en journaliste/schrijfster Erika Schuuring. Ze wonen alledrie ook zelf in de buurt. Corinne zorgde voor de organisatorische kant en Erika noteerde de verhalen bij de prachtige foto’s die Jeroen maakte. Het project werd gerealiseerd in het kader van wijkproject KLEUR de Wipstrik. en uitgevoerd onder de vlag van Wijk- en Speeltuinvereniging Wipstrikkwartier.

Samen de Wipstrik, maar ook verschillend

Het buurtje is in de loop van de tijd enorm veranderd. Van een uitloopgebied voor het centrum is het een volwaardige wijk van Zwolle geworden. En een wijk waar men graag woont. Inwoonster Loet van der Heijden: “Het is heerlijk hier, ik woon vlak tegen het kanaal en dus eigenlijk midden in het groen. Maar óók op loopafstand van het centrum, wat wil je nog meer.” De buurtbewoners hebben een sterke binding met de buurt.

Het boek werd gepresenteerd door de samenstellers. vlnr: Jeroen Kesselaar, Corinne Tijssling en Erika Schuuring. ©RTV Focus Zwolle

Maar opvallend genoeg kun je in de – toch niet al te grote wijk – ook verschillen aanwijzen. Erika: “Hoewel we allemaal trots op onze wijk zijn zie je – ook hier vanavond – niet één grote homogene club. De mensen die direct rondom de Bestevaer en de speeltuin wonen vinden het geweldig om met elkaar te klussen en dingen te doen. De mensen aan de kanaalkant zijn weer veel meer met groene initiatieven bezig. En achterin de wijk zie je hele mooie individuele initiatieven zoals een mini-bieb. Maar het mooie is dat we elkaar respecteren en gezamenlijk dus blij zijn hier te kunnen wonen.”

Waar nu de Bestevaer en de speeltuin liggen was vroeger het voetbalveld van de Wipstrik. Het hoorde bij de speeltuin. Voor een dubbeltje per jaar mocht je er vrij voetballen. Maar we speelden ook echte wedstrijden. Alle wijken hadden vroeger wel een speeltuin met voetbalveld. En die speelden in een heuse competitie tegen elkaar. Freek te Wierike, haalt herinneringen aan vroeger op.

Freek te Wierike

Wie zeker blij is in de Wipstrik te wonen is Freek te Wierike. Hij was ook de echte aanleiding voor het boek. Jeroen kwam een keer bij de familie te Wierike langs om een foto van de vrouw des huizes te maken. Maar Freek begon al direct geweldige verhalen te vertellen. Jeroen had daarvoor al eens kennisgemaakt ‘de fietsenmaker’, wereldreiziger Edmond de Bok die als hobby zwemmen in ijskoud water had. Hij repareert de fietsen van de buren in de straat en verderop. Samen met de verhalen van Freek ontstond zo het idee om de parels van de wijk vast te leggen voor het nageslacht. Freek is ook woensdagavond de hele avond aan het vertellen. Het is ook Freek die een aantal beroemde oud-inwoners als Ton ten Hove, William Dogger en Bertje Striijdveen nog op straat heeft zien spelen.

Het was een gezellige bijeenkomst, waar de verhalen al snel weer over tafel gingen. Zeker aan de tafel waar rasverteller Freek te Wierike zat. ©RTV Focus Zwolle
Het boek werd woensdagavond uitgereikt aan de 17 verhalenvertellers die in het boek voorkomen. Daarnaast is de uitgave nog beperkt beschikbaar voor een bijdrage van 10 euro. Wees er snel bij, op = op. Voor het bestellen en/of informatie kunt u contact opnemen met coördinator KLEUR de Wipstrik Corinne Tijsseling / wipstrik@wijkcentrumbestevaer.nl

Deel 2 over de Dichtersbuurt

Na de presentatie gaat het drietal in initiatiefnemers weer verder met deel 2. “Het was eigenlijk direct al de bedoeling om de hele Wipstrik in beeld te brengen. Maar het bleek zoveel werk, en er waren zoveel mooie verhalen alleen al in de Zeeheldenbuurt te vertellen, dat we besloten het op te splitsen. We gaan nu verder met een deel over Wipstrik-Noord oftewel de Dichtersbuurt,” aldus Jeroen.

De “Zeehelden” uit het boek  – zoals Gradus Scholder –  gingen als eerste op zoek naar zichzelf. ©RTV Focus Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button