LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleProgramma'sTV KortVoorpagina

Video – Opening tentoonstelling verhaal Selma Wijnberg in synagoge Zwolle

Zwolle – Op donderdag 4 mei vond voor genodigden in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle de opening plaats van de tentoonstelling waarin het verhaal van Selma Wijnberg – de Joodse oud-stadgenote die Sobibor overleefde – een eigen plek krijgt. De familie Wijnberg woont op uitnodiging van de gemeente Zwolle op 4 en 5 mei een divers programma bij. De familie kwam met 37 mensen over uit Amerika, Canada en Europa. Selma Wijnberg kon er helaas vanwege haar broze gezondheid niet bij zijn.

Educatie

Het bijzondere en indrukwekkende verhaal van Selma Wijnberg krijgt een eigen plek op het vrouwenbalkon van de synagoge en is gerealiseerd met medewerking van de Stichting Judaica Zwolle. Selma’s verhaal wordt onderdeel van de bestaande educatieve tentoonstelling van het Joods cultuurhistorisch erfgoed van Zwolle en omgeving. Dat sluit mooi aan bij het feit dat Selma in de Verenigde Staten actief over haar ervaringen aan jonge mensen op scholen heeft verteld.

Verhaal Selma

Selma’s gevangenschap in vernietigingskamp Sobibor, haar ontsnapping na de opstand, haar vlucht en haar onderduik zijn hoofdstukken uit een persoonlijke geschiedenis, maar getuigen ook van de uitsluiting, de oorlog en de neiging tot vernietiging die van alle tijden lijkt te zijn. De kille ontvangst bij haar terugkeer in Nederland is pijnlijk en beschamend en staat helaas niet op zichzelf. Voor alle bij de tentoonstelling betrokken organisaties staat het doorgeven van het verhaal van Selma aan volgende generaties centraal, opdat haar verhaal nooit wordt vergeten.

Aan het programma rond de opening in de synagoge werkt ook historicus Ad van Liempt mee, auteur van het boek ‘Selma, de vrouw die Sobibor overleefde’. Burgemeester Henk Jan Meijer hield een inleidend verhaal. Verder waren er optredens van het Zwols Joodse koor Kachol Lawan en het Octopus Schoolkoor.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button