KamperpoortNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Open dag modelspoorbaan Kamperpoort Zwolle

Zwolle – Het is een passie die meestal van jongs af aan al aanwezig is bij de liefhebbers: Treinen! En dan niet de treinen waarmee je ’s ochtends in het spitsuur staat, maar modelspoortreinen op schaal nagebouwd. Afgelopen zaterdag konden liefhebbers van de modelspoorbaan hun hart ophalen tijdens de open dag van de Vereniging van Modelbouwers regio Zwolle op de zolder van de Elbertschool in de Kamperpoort.

Digitaal

Op de open dag van de modelspoor vereniging konden er een aantal “banen” bezichtigd worden waaronder het station Zwolle uit de jaren ’50 dat in detail nagebouwd is. Een Márklin baan en een grote nieuwe modulebaan waarmee de vereniging naar evenementen gaat. Daarnaast was er ook een gedetailleerde N-baan (schaal 1:160) te bewonderen met een echt werkende skilift. Ook was er veel aandacht voor techniek, zo zijn de modelbanen vrijwel “digitaal” uitgevoerd en worden de treinen en de wissels aangestuurd door een computer.

Modelspoorbaan station Zwolle 1950

De modelbouw vereniging is opgericht in 1978, de reden hiervoor was dat de gemeente Zwolle in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad een evenement rondom Zwolle en het spoor wilde organiseren. Daarbij werd onder andere gedacht aan een tentoonstelling met als thema een werkende modelspoorbaan met de uitbeelding van het station Zwolle zo rond 1950. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de vorming van een groep van ongeveer 25 personen, bedreven in allerlei disciplines van modelbouw, welke met steun van gemeente Zwolle en diverse bedrijven deze klus hebben geklaard.

Gerelateerde artikelen

Back to top button