Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Dorpsplan Windesheim: 10-12 nieuwe woningen elke 5 jaar en veilige oversteek N337

Zwolle / Windesheim – De inwoners van Windesheim hebben dinsdagavond het nieuwe dorpsplan gepresenteerd. Het plan bevat onder meer de wens om de woningbouw te beperken tot maximaal 10 tot 12 nieuwe woningen per 5 jaar. Daarnaast pleiten de bewoners voor een veiligere oversteek van de provinciale weg, een winkel, een huisarts en een multifunctioneel centrum in het dorp. Ook willen ze liever geen verdere uitbreiding van de recreatie in het gebied. Het plan werd overhandigd aan wethouder Gerdien Rots van de gemeente Zwolle.

Starters en levensloopbestendige woningen: 10 – 12 per 5 jaar

Wat betreft de Windesheimers worden er tot 2035 maximaal 10 tot 12 nieuwe woningen gebouwd per 5 jaar. Het liefst voor jongeren en ouderen uit Windesheim die een starters- of levensloop bestendige woning nodig hebben. Grootschalige woningbouw zien ze niet zitten. Ook willen ze het liefst de woningen in eigen beheer bouwen omdat ze zorgen hebben over de toekenning van de woningen.

Zorgen over toekenning

Zo zagen ze het voorbeeld in buurdorp Wijthmen waar ook nieuw is gebouwd. “Bij Wijthmen ging 75% van de nieuwe woningen naar niet-Wijthmeners”, zegt een teleurgestelde bewoner die bang is dat dat ook in Windesheim gaat gebeuren. De aanwezige wethouder Gerdien Rots wil dat nuanceren maar erkent dat er inderdaad nieuwe bewoners in Wijthmen, van buiten het dorp komen, maar dat ze wel uit Zwolle-Zuid komen. “Maar er zijn  zeker ook woningen naar de dorpsbewoners zelf gegaan”, aldus Rots die zelf bij het plan betrokken was.

Terug naar het Dorpsplan. Als het gaat over de plek waar de woningen in Windesheim moeten komen, dan moet dat toch echt binnen de dorpskern of op het eigen erf.  Het aantal Windesheimers die dat laatste wel zien zitten, blijkt groot tijdens het vragenuurtje aan de wethouder: “We willen graag onze volwassen kinderen in het dorp houden door op ons eigen erf een nieuwe woning neer te zetten, maar dat is allemaal lastig door de regelgeving. ”zegt een aanwezige dorpsbewoner.  Wethouder Rots laat weten dat dat alleen mogelijk is als het om mantelzorgwoningen gaat voor ouderen. Voor andere constructies moet nog regelgeving komen, meldt Rots. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend.  “Hopelijk ga ik dat nog meemaken”, roept een meneer op leeftijd in de zaal.

Zeer gevaarlijke oversteek voor schooljeugd en ouderen

Een ander belangrijk punt in het nieuwe Dorpsplan is de verkeersveiligheid. De bewoners van het dorp maken zich grote zorgen over de oversteek over de N337, die ze dagelijks moeten gebruiken om naar school, werk of winkels te gaan. De weg is erg druk en onoverzichtelijk, waardoor er veel gevaarlijke situaties ontstaan.

“Ik hou mijn hart vast”, zegt een Windesheimer die met zijn boerderij direct zicht heeft op de oversteek. “Het gaat soms maar net goed. Ouders maken zich iedere dag weer grote zorgen dat hun kinderen er langs moeten naar de middelbare school. Maar niet alleen kinderen. Ook ouderen met een elektrische fiets denken dat ze sneller zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Elke dag horen we vrachtauto’s hier luid toeteren, als de fietsers hier oversteken terwijl het eigenlijk niet meer kan”.  Levensgevaarlijk noemt het aanwezige publiek het. “Je moet er niet aan denken dat het een keer toch mis gaat en dat je kind er ligt!”

Rotonde, tunnel of aparte fietsroute

“De provincie heeft tot nu toe weinig gedaan om de situatie te verbeteren, omdat er volgens hen niet genoeg ongelukken gebeuren. Een heel cynisch antwoord van de provincie”, stelt een oud werkgroep-lid van Plaatselijk Belang die tijden met die verkeersweg bezig is geweest. De bewoners zien graag een blijvende oplossing, zoals een rotonde, een tunnel of een aparte fietsroute.

Toen wethouder Gerdien Rots, tegenover de zaal, opperde om de toegestane snelheid omlaag te brengen werd dat ontvangen met een meer dan gemeend en dankbaar applaus. De wethouder moest er wel aan toe voegen dat het slechts een idee is dat niet een twee drie gerealiseerd kan worden.

Multifunctioneel centrum

Voorafgaand aan het plan is er veel onderzoek gedaan. Toen de werkgroep langs de deuren ging kwam naar voren dat een buurtwinkel, een pakketpunt en bijvoorbeeld zorgvoorzieningen zoals een huisarts enorm gemist worden. De wens bestaat dan ook voor een multifunctioneel centrum, met school, dorpshuis, sport en andere voorzieningen. Door deze voorzieningen te concentreren in het gebouw zou er grond vrij kunnen komen voor woningbouw.

Recreatie

Wat betreft recreatie zien de Windesheimers graag dat de bestaande voorzieningen zoals de wandel- en fietsroutes behouden blijven maar uitbreiding is niet gewenst omdat dat ten koste zou gaan van de natuur en de leefbaarheid in het dorp.

Wethouder Gerdien Rots heeft het plan in ontvangst genomen en gaat dit uitzetten bij het college en de beleidsambtenaren.

Dorpsplan Windesheim

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button