EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Nieuwe elektrische trein op Kamperlijntje en Zwolle – Enschede van start

Hoogtepunten van het verhaal
  • Ruim voldoende capaciteit
  • Comfortabele stoelen
  • Oplaadmogelijkheden
  • Zonneschermen
  • WIFI
  • (Invaliden) toilet
  • Camerabeveiliging
  • Medewerkers Service en Veiligheid

Zwolle – Vanaf zondag 10 december treffen treinreizigers op het Kamperlijntje en het traject Zwolle – Enschede hun trein in een nieuw jasje. Op deze spoorbanen rijdt vanaf zondag niet meer de NS maar Keolis Nederland. De nieuwe vervoerder zet op beide lijnen nieuwe elektrische treinen in met de naam Keolis Flirt III. De treinstellen zijn van alle gemakken voorzien. Van telefoon- en laptop-oplaadpunten en wifi tot leeslampjes en zonneschermen. De trein werd vandaag gepresenteerd op perron 13 van station Zwolle.

Station Stadshagen

Op het Kamperlijntje zal de nieuwe Keolis Flirt III trein vooralsnog 100 kilometer per uur gaan rijden. De geplande 140 kilometer per uur bleek na proefritten problemen te geven vanwege de bodemgesteldheid. Dit betekent ook dat Station Stadshagen niet aangedaan kan worden omdat dit vertraging oplevert en de treinen te laat aankomen op het station in Zwolle of omgekeerd in Kampen. ProRail, de opdrachtnemer voor de aanleg van het Kamperlijntje, bracht dit nieuws donderdagavond naar buiten. Ze gaan nu onderzoeken hoe dit is gekomen en hoe ze tot een oplossing kunnen komen om alsnog de vereiste 140 kilometer per uur te kunnen gaan rijden. Tot die tijd blijft Stadshagen gesloten. Ook de pendelbussen naar de scholen als Deltion kunnen nu niet vertrekken vanaf Stadshagen maar blijven rijden vanaf station Zwolle Centraal.

Blauwnet

Met de introductie van de nieuwe blauwe Keolis treinen wordt ook de nieuwe merknaam Blauwnet geïntroduceerd op het Overijsselse spoor. Hiermee wordt de overstap tussen Arriva,Keolis en NS eenvoudiger. De passagiers reizen vanaf zondag, ondanks de verschillende vervoerders, met één check-in en één check-out op de regionale spoorlijnen in Overijssel. Blauwnet zelf is geen vervoerder. Alleen een makkelijk te herkennen label op de palen.

Laatste dieseltrein van Nederland

Deze wisseling van vervoerder is gelijk het einde van de dieseltreinen in Nederland. Het laatste dieselritje op het Kamperlijntje wordt zaterdagavond 9 december verreden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button