BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Politieke handvatten voor verdere ontwikkeling stad Zwolle

Zwolle – Voor een klimaatbestendige groei van de stad Zwolle zijn er een verstedelijkingsstrategie en MIRT-onderzoek geweest. Met de handvatten hiervan is het mogelijk het Zwolse beleid en de aanpak voor verdere ontwikkeling van de stad vorm te geven. Dat blijkt uit een nota  die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Zowel Verstedelijkingsstrategie en het MIRT onderzoek onderschrijven de ambities van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad als het gaat om mobiliteitstransitie, de grote gebiedsontwikkelingen in de stad en de Zwolse aanpassingsstrategie zoals verankerd in de Omgevingsvisie. Beide resultaten bieden de partners bij het Rijk en in de regio ook veel inzichten over het belang van Zwolle als stedelijk warm hart van en voor de regio en de bijdrage die Zwolle en de regio leveren in de aanpak van de nationale woningbouwopgave.

Borging continuïteit

Diverse ontwikkelopgaven in de komende decennia voor wonen, werken, mobiliteit en het watersysteem concentreren zich in en om Zwolle. Het is van groot belang, zegt wethouder Gerdien Rots, om nu voortvarend te blijven werken aan gebiedsontwikkelingen om de woningbouwproductie op peil te houden met het oog op cofinanciering door het Rijk. Tegelijkertijd moet de stad werken aan plannen voor de verdere toekomst, zegt zij. Daarmee borgt de gemeente voor de lange termijn continuïteit in woningbouw, in aandacht en investeringen voor mobiliteit en bereikbaarheid, een sterke economie en klimaatbestendigheid.

De verstedelijkingsstrategie wijst 7 ontwikkelprincipes aan voor de verstedelijkingskoers van de regio.
In deze koers staan ‘warme harten’ centraal. Zwolle is daarbij het stedelijke Warme Hart van de regio.
Wethouder Rots omarmt de strategie en de ontwikkelprincipes, aangezien deze goed aansluiten op de ambities
en doelstellingen van de eigen Omgevingsvisie.

Gebiedsgericht MIRT-onderzoek

Het Gebiedsgericht MIRT-onderzoek leidt tot een diverse set aan maatregelen om bereikbaarheid en mobiliteit in en om Zwolle voor de langere termijn te borgen. Tot 2030 voert de gemeente diverse maatregelen in gezamenlijkheid met Rijk en provincie uit, in en om Zwolle. Daarnaast is een stevige onderzoeksopgave voor de periode 2030-2040 vastgesteld. Door uitvoering van het pakket van maatregelen wordt de mobiliteitstransitie, waarin voetganger, fietser en OV voorrang krijgen op de auto, in gang gezet. Dat levert voor Zwolle, voor de regio en binnen het nationaal netwerk van weg en spoor een toekomstbestendige aanpak op, waarin ook sprake is van een inclusieve mobiliteitsbenadering. Dit is in lijn met de huidige beleidsambities van de coalitie.

Verstedelijkingsstrategie

De verstedelijkingsstrategie helpt Zwolle en de regio om doelen voor brede welvaart, leefbaarheid en vitaliteit verder te brengen. Het heeft ook inzicht gegeven in de rol die Zwolle heeft in de regio en hoe meer stedelijkheid
kan worden toegevoegd aan de regio. De positie van Zwolle is daarin uniek. We zijn de enige stad met grootstedelijke voorzieningen in de regio. Tegelijkertijd is Zwolle afhankelijk van andere gemeenten in de regio en van provincies, waterschap en Rijk om te zorgen dat de regio en stad zich kunnen blijven ontwikkelen.

Het Rijk heeft een investering van 71,7 miljoen € toegezegd voor de uitvoering van de MIRT-afspraken.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button