SportVoetbalVoorpagina

Video – Nabeschouwing PEC Zwolle – Ajax met Youness Mokhtar

Verslaggever: Evert Jan Pasman

Zwolle – PEC Zwolle heeft vandaag geen punten overgehouden aan het thuisduel met Ajax Amsterdam. Na 90 minuten stond er een eindstand van 0-1 op het scorebord. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in het begin van de tweede helft gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar. Diezelfde Klaas-Jan Huntelaar ontsnapte in de beginfase van de wedstrijd al aan een rode kaart nadat hij een elleboog in het gezicht van Bram van Polen plantte. Scheidsrechter Kevin Blom was de eerste helft sowieso zijn kaarten vergeten, iets wat Ajax beter uitkwam dan Zwolle. In de tweede helft was het vooral Ajax dat het spel maakte en wist Zwolle er niet echt uit te komen de 0-1 eindstand is dan ook een vertekende eindstand. Wel complimenten hoe Zwolle, in vergelijking met de slappe wedstrijd tegen Utrecht, de gehele wedstrijd heeft gestreden.

Zwolle begon tactisch met Ajax vroeg vast te zetten. Met het loopvermogen van Marinus voorin lukte dit aardig. Desondanks wist Ajax zich over het algemeen, met een inschuivende Frenkie de Jong, onder de druk van Zwolle uit te voetballen. In de eerste fase ontsnapte Zwolle een aantal keren aan een snelle achterstand. Ajax daarentegen ontsnapte meerdere malen aan een kaart want Ajax-vriend Kevin Blom had vooraf al bedacht dat hij de eerste helft geen kaarten wilde geven. Huntelaar deelde twee keer een tik uit (1 keer bij van Polen en 1 keer bij Sandler) Ziyech ontsnapte aan een gele kaart en ook Tagliafico wordt na bestraft na een onbesuisde overtreding op Kingsley. Ondanks dat in de achterste linie de rust enigszins is teruggekeerd met de rentree van van Polen aanvallend weet Zwolle nauwelijks wat af te dwingen. Het is dan ook dan ook Zwolle die tevreden mag zijn met een 0-0 ruststand.

In de tweede helft weet Ajax meer en meer te domineren. Eerst weet Donny van de Beek de paal te raken, kort daarop scoort Huntelaar de 0-1 in de 54e minuut. Omdat Ajax meerdere kansen onbenut liet (waaronder Justin Kluivert die de lat trof) bleef Zwolle loeren op een counter en een stunt. In de laatste minuut van de blessuretijd ging doelman Diederik Boer mee naar voren bij de enige corner van PEC in de tweede helft. Helaas zat een stunt er niet in en dat zou ook wel wat tegen de wedstrijdverhoudingen in zijn geweest. Kingsley werd uitgeroepen tot man of the match (kunnen we daar alsjeblieft mee ophouden als we een wedstrijd verliezen) maar in mijn ogen speelde Philippe Sandler en Rick Dekker een puike pot.

Sinds de aangepaste doelstelling die PEC formuleerde (behalen Europees voetbal) hebben we weinig punten gepakt. In dat schema zaten onder andere het hoger geklasseerde PSV, AZ en Ajax. Komende weken staan er mindere tegenstanders op het programma. Ondanks de verliespot van vandaag ben ik toch hoopvol gestemd voor de komende wedstrijden.

PEC Zwolle – Ajax 0-1 (0-0)

Toeschouwers: 13.250