Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Molenaars in het zonnetje gezet tijdens jaarlijkse Open Molendag

Verslag: Michel Brinkhuis

Zwolle – Een kijkje nemen bij een molen, en leren over het molenaarsvak. Dat kon afgelopen zaterdag tijdens de Open Molendag. Onder meer de Windesheimer Molen deed mee aan deze open dag, en maakte er meteen een bijzonder feestelijke dag van. Er zijn namelijk twee vrijwilligers bij deze molen die al op heel jonge leeftijd begonnen te helpen: Pim van Achthoven (17) en Tamara van Loohuizen (35). Beiden startten al op tienjarige leeftijd als vrijwilliger bij de molen.

Wethouder Michiel van Willigen liep samen met een fanfare en molenaar Rini Kamp van het Dorpshuis in Windesheim naar de molen om beiden te verrassen. Sinds 2011 zet Pim zich wekelijks in voor het opzeilen en het laten draaien van de wieken, en het inpakken van meel en koeken. Tevens is hij tijdens een nationale molendag, zoals zaterdag, één van de gidsen. Ook houdt hij zich bezig met de website en de sociale media van de Windesheimer Molen. Pim kreeg van de wethouder de Jong Goud onderscheiding opgespeld, voor Zwolse jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de stad.

Pim van Achthoven (17)

Tamara werd in het zonnetje gezet voor het feit dat zij al 25 jaar vrijwilliger is bij de molen. Zij kreeg van de wethouder het boek ‘Zwolle van boven’, en een mooie bos bloemen.

Tamara van Loohuizen (35)

Naast deze onderscheidingen was het natuurlijk ook nog ‘gewoon’ open molendag, en dat betekende met het lekkere weer dat mensen een heerlijk kijkje konden nemen bij de molen. “De hele dag is de molen open, en kunnen de mensen zien hoe de molen werkt. Daarnaast gaan we lekkere pannenkoeken maken.” Gecombineerd met de rommelmarkt die deze dag ook in Windesheim plaatsvond werden er veel bezoekers verwacht: “Veel mensen uit Zwolle-zuid vinden dit een leuk dagje uit fietsen naar de molen, en even rondkijken.”, zo vertelt molenaar Rini Kamp.

Gerelateerde artikelen

Back to top button