EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Video – Mazen uit Syrië loopt stage bij Zwols ingenieurskantoor

Zwollenaren helpen statushouders op weg naar arbeidsmarkt

Zwolle – Dinsdag gaan tien vluchtelingen met een verblijfstatus in de Zwolse Stadkamer iets speciaals doen. Zij presenteren hun talenten en vragen rondom het vinden van werk in Nederland.

Deze vluchtelingen zijn in het bezit van een verblijfstatus. Statushouders mogen werken, maar ze hebben veel vragen. De vragen variëren van ‘Wie kent iemand die werkt in de thuiszorg?’tot ‘Welke werkgever wil een architect mee laten meelopen?’ Deze en nog andere vragen worden gesteld door de statushouders tijdens de meedenkavond van Pop Up Your Talent.

Toekomst opbouwen in Zwolle

Pop Up Your Talent organiseert deze meedenkavond om een podium te bieden aan statushouders die graag aan het werk willen. Arnold Messelink, mede-initiatiefnemer van Pop Up Your Talent: “Het idee is op deze avond de sociale kring rondom statushouders uit te breiden en zo de kans op werk te vergroten.” En dat is nodig want 84 procent van de statushouders zit na 2,5 jaar nog in de bijstand concludeerde het CBS dit voorjaar.

Vluchtelingen die een status hebben gekregen moeten op zoek naar een huis, de taal leren en erachter komen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. “Dat heeft tijd nodig, maar het vinden van werk raakt daardoor achterop terwijl dat minstens zo belangrijk om mee te doen,” aldus Messelink.

Video still © RTV Focus Zwolle

Zelf regie nemen

Wat het traject uniek maakt is dat de statushouder leert om zijn sociale netwerk te vergroten en samen stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Wanneer statushouders weten wat ze willen en de juiste mensen om zich heen verzamelen, creëren ze daarmee een stevige basis. Messelink: “Bij Pop Up Your Talent bieden we training, tools en het netwerk zodat de deelnemer zelf aan de slag kan gaan.”

Info meedenkavond Stadkamer
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button