112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – ‘Maak einde aan de ‘idiote’ verkeerssituatie ambulances bij Isala’

Zwolle – Er moet een einde komen aan de ‘idiote’ verkeerssituatie voor de ambulances bij Isala. Dat vinden medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening IJsselland. Het gaat ze om de scherpe U-bocht van 180 graden die ze moeten maken. Deze is niet alleen belastend  voor de patiënt maar ook lastig voor het overige verkeer.  Nu door wegwerkzaamheden  een tijdelijk ‘veel makkelijkere’ doorgang is gemaakt pleiten de chauffeurs ervoor deze definitief te maken.

180 graden bocht

Vanaf de opening van het nieuwe ziekenhuis moeten vertrekkende ambulances  eerst van de doorgaande weg afrijden om vervolgens met een scherpe U-bocht 180 graden te keren in de richting van de Ceintuurbaan. Vooraf moet er ook nog van rijbaan verwisseld worden. Dit heeft alles te maken met een doorgetrokken dichte middenberm in de weg. Onlogisch en onveilig vinden de ambulancemedewerkers.

Foto’s: © Peter Denekamp – Vanaf de ambulancesluis rijden de ambulances de Dokter van Heesweg op om vervolgens ter hoogte van de hoofdingang een U-bocht te maken om terug te rijden naar de doorgaande weg de Ceintuurbaan. 

Druk punt

Berry Croezen van RAV IJsselland rijdt dagelijks op Isala en beaamt de ‘idiote’ verkeerssituatie: “Op het punt waar je 180 graden moet keren is het erg druk. Verkeer nadert vanuit tegengestelde richting maar ook vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.”

De chauffeurs hebben het over het weggedeelte voor de hoofdingang van Isala, een kruispunt waar vier wegen samenkomen. Croezen: “Mensen verwachten het niet dat de ambulance daar ineens een 180 graden draai maakt. Die denken dat je afslaat of rechtdoor gaat, maar niet dat je een draai maakt van 180 graden. Daar is daar ook geen ruimte voor. ” Croezen rijdt  op een vrij grote ambulance: “Er ligt eigenlijk onvoldoende asfalt om die draai netjes te doen.  Er is gewoon relatief weinig ruimte om daar 180 graden te moeten draaien.”

Onprettig voor patiënt

Ook voor patiënten is het verre van prettig. Vertrekkende ambulances vervoeren over het algemeen patiënten naar andere ziekenhuizen of bijvoorbeeld zorginstellingen. “Dat doen we het liefst zo rustig mogelijk want hoe meer beweging er in het voertuig komt, hoe onrustiger het voor de patiënt is.” Zo’n hele haakse bocht is dan verre van prettig voor de liggende patiënt.

Foto’s: © Peter Denekamp – Ambulances kunnen nu tijdelijk direct rechtdoor oversteken vanaf de ambulancesluis, eventueel wachten in de middenberm en een normale bocht draaien naar de Ceintuurbaan.

Tijdelijke oplossing moet permanent worden

Dat dit echt niet hoeft bleek afgelopen week toen door asfalteringswerkzaamheden er een tijdelijke doorgang in de middenberm werd gemaakt.  Deze bevalt zo goed dat ze er massaal voor pleiten om deze permanent te maken. Het verzoek is inmiddels neergelegd bij de gemeente Zwolle.

Foto: Tijdelijke doorbraak in de middenberm – Foto: © Peter Denekamp

 

De Dokter van Heesweg., gezien vanaf de Ceintuurbaan. Rechts op voorgrond bij de haaientanden is de ambulance-uitrit van Isala. In normale situatie moet de ambulance  naar de linker rijbaan en daar die U-Bocht maken om vervolgens naar de Ceintuurbaan te  kunnen . –  Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button