Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Koningin Emmaschool krijgt EarlyBird erkenning voor tweetalig onderwijs

Zwolle – De Emmaschool in de Zwolse wijk de Wipstrik mag zich officieel een EarlyBird school noemen. De allereerste school in Zwolle die deze erkenning krijgt omdat ze al vanaf groep 1 de kinderen scholen in de Engelse taal.

De Koningin Emmaschool in Zwolle is aangesloten bij EarlyBird, de methodiek voor ‘meer, beter en vroeger Engels’. Steeds meer Nederlandse basisscholen kiezen voor lessen en activiteiten in het Engels vanaf groep 1/2. Op de Koningin Emmaschool wordt al sinds schooljaar 2009/2010 Engels gegeven vanaf groep 1. Alle leerlingen van groep 1 t/m 8 krijgen minimaal 90 minuten Engels per week. De afgelopen jaren is het Engels steeds meer uitgebreid en is er hard gewerkt aan kwaliteit en borging.

Jong geleerd, is…

Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs een vreemde taal te leren. En dat is ook precies wat er op de Koningin Emmaschool gebeurt. We doen dat niet door traditionele Engelse lessen, maar door een deel van het gewone programma in het Engels aan te bieden. Zo leren de kinderen nagenoeg ongemerkt een nieuwe taal. Hun woordenschat groeit snel en ze leren een goede uitspraak.

 

Heel veel kinderen zitten bij de uitstroom van groep 8 op A2 niveau, sommigen zelfs op B1 niveau. Dat is voor Europese normen echt heel goed voor kinderen. Daar zijn we heel heel trots op. Ingeborg de Ruiter – Coördinator Internationalisering Emmaschool

 

EarlyBird

EarlyBird is in 2003 ontstaan uit een initiatief van Stichting BOOR (openbaar onderwijs in Rotterdam) om jonge kinderen Engels te leren. In de loop der jaren is de EarlyBird-methodiek door ervaring en wetenschappelijk onderzoek steeds verder ontwikkeld. Daarnaast werkt EarlyBird nauw samen met regionale partners. De kracht van EarlyBird is dat de gebruikte methodes worden aangepast aan de scholen, leerkrachten en leerlingen. Er is bij de invoering veel aandacht voor scholing en begeleiding van de leerkrachten.

Kwaliteitsbeleid

Om de kwaliteit van EarlyBird-onderwijs in het Engels te waarborgen, is er een kwaliteitsbeleid ontwikkeld. Als een school voor EarlyBird kiest, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan op bijvoorbeeld het gebied van: de kwaliteit van de lessen, nascholing van de leerkrachten, de hoeveelheid onderwijstijd en de materiaalkeuze. De invoering van de EarlyBird-methodiek gaat niet van de ene op de andere dag. Gemiddeld volgen scholen een traject van drie jaar waarbinnen de school twee keer wordt gevisiteerd. Dit wordt gedaan aan de hand van de door het Nuffic erkende ‘Kijkwijzer’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button