KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Streven gemeente Zwolle naar inclusie en diversiteit vernieuwd

Zwolle – Met een raadsbrief wenst het college de gemeenteraad van Zwolle een update te geven rondom diversiteit en inclusie in de stad. Ze presenteert daarvoor het Uitvoeringsplan Diversiteit & Inclusie 2024, welke het vervolg is op het uitvoeringsplan 2023. Het Uitvoeringsplan geeft een overzicht van de acties uit 2023 die zijn uitgevoerd of in uitvoering zijn. Ook geeft het een overzicht van de nieuwe acties die in 2024 opgezet worden.

Het thema “Inclusief Zwolle” is een van de vijf onderwerpen in het coalitieakkoord. Het college streeft ernaar om gelijke kansen, bestaanszekerheid en meedoen aan de maatschappij te bevorderen. Dit doet het college door rekening te houden met de verschillen tussen mensen en deze op een respectvolle manier te benaderen. Ze zijn actief bezig met verschillende initiatieven om dit te bereiken.

Betekenis

“Inclusief Zwolle” betekent dat je vrijheid en veiligheid ervaart om jezelf te zijn. Het houdt in dat iedereen obstakels wegneemt die deze vrijheid, veiligheid en gelijke toegang in de weg staan. Iedereen zou moeten samenwerken met partners zoals de Alliantie tegen discriminatie en racisme en bewoners om alle benodigde
inspanningen te leveren. Op deze manier bouwen we samen aan de stad van morgen.

Diversiteit gaat over de verschillen tussen mensen, zegt wethouder Dorrit de Jong in haar brief aan de raad. Inclusie gaat over hoe we met deze verschillen omgaan. In Zwolle zien we steeds meer mensen die hun eigen kleur, oriëntaties en achtergronden bijdragen aan de stad. Het waarderen en respecteren van elkaars verschillen is essentieel om samen te kunnen leven en brede welvaart te bevorderen. Als Hartstad Zwolle vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, aldus de wethouder.

Beleidsplan

Met het beleidsplan “Omarm het verschil” heeft de gemeenteraad vastgesteld welke doelen ze wil bereiken op het gebied van diversiteit en inclusie. Het plan is op 19 december 2022 door de raad aangenomen. De volgende drie doelen zijn opgenomen:
1. We behandelen iedereen gelijkwaardig
2. Iedereen heeft zo zelfstandig mogelijk toegang tot de maatschappij
3. We hebben aandacht voor en accepteren elkaars verschillen

In april 2023 heeft het college het uitvoeringsplan 2023 vastgesteld. Dit uitvoeringsplan was een incompleet, maar uitgebreid, overzicht van wat er binnen Zwolle gebeurt rond dit thema. Dit overzicht betrof zowel de interne organisatie en de samenwerking met partners. Verschillende partijen in de stad en beleidsterreinen voeren delen van dit plan uit.

Acties

In het uitvoeringsplan 2024 staan alleen acties die vanuit het thema Diversiteit en Inclusie uitgevoerd worden. Dit zijn de acties die te maken hebben met:
– Anti-discriminatie
– Gendergelijkheid
– Regenboog
– Mensenrechten
– Toegankelijkheid
– Culturele verschillen

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button