Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video: Kijkje achter de schermen bij ‘De Wilde Deerne’

Première op vrijdag 11 mei

Zwolle – Voor het RTVFocus-programma Rondje Cultuur namen we vrijdagmiddag een kijkje in de IJsselhallen. Daar wordt keihard gewerkt aan de voorstelling van de Wilde Deerne. Deze megaproductie gaat op 11 mei in première. Waarna er nog minimaal 15 voorstellingen volgen.

Martin van der Hooft & Ruth Slotman spraken met producenten Boudewijn Koops en Ilona Kevelham en met één van de hoofdrolspelers Jules van Rijn. Ook namen ze een kijkje bij een deel van de repetitie in het enorme decor. Het verhaal van de Wilde Deerne is 300 jaar oud, maar het wordt geen historische vertelling. De mensen achter de productie gebruiken het verhaal om een parabel te leggen met de moderne tijd. Zowel 300 jaar geleden als tegenwoordig zijn er mensen die ‘de code van de maatschappij’  niet beheersen. Het is juist aan de maatschappij om ook deze personen met de nodige ‘noaberschap’ mee te laten doen.

Van strobaal naar IJsselhallen

Het idee voor De Wilde Deerne ontstond twee jaar geleden letterlijk op een strobaal bij Theater Woest. Boudewijn liep met een idee rond voor een grote stadsproductie en wilde daarover brainstormen met Ilona. Gezeten op een strobaal hielden ze hun eerste overleg. Twee jaar later – waarin het verhaal veranderde van ‘De Kleine Prins’ naar ‘De Wilde Deerne’ – zijn Boudewijn en Ilona bijna klaar voor de grote dag.

Zonder de inzet van de gemeente was deze productie nooit tot stand gekomen.Boudewijn Koops, producent

Naoberschap

Vol trots kijken ze terug op de afgelopen periode waarin een idee uitgroeide tot een productie die door een heel groot gedeelte van Zwolle is omarmd. En  – zoals Ilona en Boudewijn het omschrijven – ook daarin komt noaberschap weer om de hoek kijken: professionele acteurs en amateurspelers lopen dwars door elkaar en halen het beste in elkaar boven; zakenlieden helpen bij deals die nodig zijn om de productie te kunnen maken en theatermakers uit verschillende gezelschappen helpen elkaar op weg;  wethouder Jan Brink spande zich bijzonder in om de productie in Zwolle mogelijk te maken.

Op vrijdag 11 mei is de première. Donderdagavond 10 mei is er een speciale voorstelling voor de partners van de productie. Er zijn 15 voorstellingen gepland met eventueel 6 extra voorstellingen.

Voor kaartverkoop en informatie kijk op: www.dewildedeerne.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button