Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Herleving van de Slag bij Harculo: 800 jaar oude veldslag nagespeeld

Zwolle – Achter de dijk van de oude IJsselcentrale in Harculo bij Zwolle, speelde zich afgelopen zaterdag een bijzonder tafereel af. Het buurtschap Harculo gingen 800 jaar terug in de tijd met een indrukwekkende re-enactment van de Slag bij Harculo, waarbij boeren in vol ornaat de strijd aangingen met het bisschoppelijk leger.

Historische herbeleving

Zo’n 800 jaar geleden vond hier een echte veldslag plaats, en om mensen bewust te maken van dit historische feit en van de betekenisvolle plek in het Sallandse landschap, werd de slag nagespeeld. “Het gebeurde letterlijk hier bij Harculo, achter de IJssel,” vertelt één van de organisatoren Mink de Vries uit Zwolle. “Het boerenleger had zich toen verscholen achter een aarden wal en moest het opnemen tegen het bisschoppelijk leger. Hoewel ze aanvankelijk verloren, behaalden ze drie jaar later alsnog de overwinning.”

Veldslag

Op deze gelukkig zonnige zaterdagmiddag stonden opnieuw de legers van de bisschop en de boeren uit Salland tegenover elkaar. De ‘bisschop van Utrecht’, gespeeld door IJsselkenner Wim Eikelboom zat geheel in zijn rol en vertelde hoe het precies zat: “De Sallanders moesten echt een lesje leren omdat ze slecht of geen belasting betaalden. Wij hebben hier op de Rijn bij Tolkamer tol ingevoerd maar die Sallanders presteerden het om al hun schepen zonder tol hier op de IJssel te laten varen.” aldus de bisschop.  “Dat kan natuurlijk niet. We kwamen net terug uit de kruistochten en waren goed voorbereid.  Dus ze wisten dat ze een ervaren leger tegenover zich hadden en toch hadden ze het lef om ons teweer te stellen.” De veldslag werd met enthousiasme nagespeeld, onder toeziend oog van het vele toegestroomde publiek.

Wethouder Arjan Spaans van Zwolle vocht mee in het leger. “We vechten voor de bisschop tegen de boeren en we hebben zojuist gewonnen,” vertelde hij triomfantelijk. “Hoewel het even tegenviel toen de boeren met versterking kwamen, wisten we met onze eigen troepen de overwinning te behalen. Natuurlijk hebben we de boeren niet gedood; melk is belangrijk en boeren moeten altijd blijven bestaan. Maar we hebben ze wel een kopje kleiner gemaakt en wat meer belasting laten betalen.”  

Kastelen van Voorst en Buckhorst

Die boren zijn dus een kopje kleiner gamaakt, maar daarmee was de kous wat betreft de bisschop nog niet af.
Tijdens de veldslag koos een paar edellieden, de ridders van Voorst en Buckhorst, de kant van de Sallanders. Dit verraad werd niet ongestraft gelaten: “Wat er gebeurde, en dat zit mij nog steeds dwars, is dat twee adelijke ridders van Voorst en Buckhorst de kant kozen van de Sallanders.” vertelt de Bisschop van Utrecht na de gewonnen strijd. “Dat zullen ze nog bezuren, want we gaan nu door om hun beide kastelen even af te branden. Want dat kan natuurlijk niet ongestraft gebeuren.”.

Gemeenschap

De dag werd afgesloten met een gezellige boeren en riddermarkt. “Het mooie van dit evenement is dat de hele gemeenschap samenwerkt. Er is geen officieel evenementen comité”, vertelt Mink de Vries, “Iedereen draagt bij aan het succes”.

 

 

@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
@rtvfocuszwolle
Foto ©rtvfocuszwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren