Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Groep 7 leerlingen Zwolle Zuid op de fiets voor verkeersexamen

Video –  De groep 7 leerlingen van verschillende scholen in Zwolle Zuid deden vandaag mee aan het praktisch verkeersexamen. Nadat was gecontroleerd of alle toeters en bellen wel op de fiets zaten en de fiets dus helemaal in orde was gingen de leerlingen op pad. Het parcours ging door Zwolle Zuid en een deel van Assendorp. Onderweg moesten lastige oversteekplaatsen worden genomen. Goed opletten op de haaietanden, de voorrangsborden en je hand uitsteken, want de controleurs onderweg hielden je nauwlettend in de gaten. En nou maar hopen dat iedereen geslaagd is!


Tijdens het examen wordt getoetst of de kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Net als vorige jaren wordt ook fietsen in groepsverband getoetst. Deze week waren Zwolle Zuid en Westenholte aan de beurt. Aankomende week wordt er examen gedaan in Stadshagen en Aa-Landen.

Groepsfietsen

Omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven, leggen de leeringen ook een deel van het parcours in een groep af. In groepen fietsen, brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom het verkeersgedrag van de leerlingen in een groep beoordeeld. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of niet met z`n allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is bij de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht.

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vinden wij het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Kinderen leren dit van de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Deze lessen zijn heel waardevol want verkeer is immers vooral praktijk. Veilig deelnemen aan het verkeer leer je door te doen en te ervaren Wethouder Michiel van Willigen

De opgedane kennis en inzicht wordt getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen de leerlingen het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 5 april 2018 op alle Zwolse scholen is afgenomen. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook ROVA verleent medewerking en biedt ondersteuning. De fietsen worden gekeurd door studenten van de tweewielersopleiding van het Deltion College en in Westenholte doet Schutte tweewielers de keuring. Voor de veiligheid van de leerlingen is EHBO aanwezig en is de politie op de hoogte gesteld. Het examen is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van provincie Overijssel en gemeente Zwolle.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button