Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Video – Geweldig mooi kerstfeest in de WRZV hallen voor 500 Zwollenaren

Zwolle – Zaterdagavond werd voor de 27ste keer een kerstdiner gehouden voor minima in Zwolle. Zo’n 500 mensen met een hele kleine beurs schoven ’s avonds aan bij de kerstdis in de WRZV hallen.  Naast een Aziatisch buffet kon ook genoten worden van feestelijke muziek. De aanwezige kinderen konden speelgoedberen en andere knuffels uitzoeken.

Zo’n honderd vrijwilligers hielpen mee met de voorbereidingen en het serveren van het diner. Zo was Zwollenaar Minister Arie Slob aanwezig en vele gemeenteraadsleden van onder andere ChristenUnie, PvdA en VVD. Ook PEC Zwolle voorzitter Adriaan Visser en gedeputeerde Eddy van Hijum hielpen mee achter het buffet. Na afloop kregen alle gasten een kerstpakket die eerder die week door de kerstpakkettenactie was samengesteld.

Het jaarlijkse kerstdiner voor minima wordt georganiseerd door Joop van Ommen en zijn vrouw Joyce. Van Ommen krijgt daarbij de hulp van  Freddy Eikelboom van Vrienden van de Herberg, de daklozenopvang in Zwolle. Bijna zou het diner dit jaar niet doorgaan. Na een noodoproep op Facebook door de organisatie stroomden de giften van particulieren en bedrijven in Zwolle binnen. Genoeg om zelfs het diner van volgend jaar weer te bekostigen.

Dat het diner nog steeds nodig is blijkt uit de aanmeldingen. Dit jaar kreeg de organisatie zoveel aanvragen binnen dat ze mensen helaas moest teleurstellen. In Zwolle wonen zo’n 6.800 minimahuishoudens die op allerlei fronten elke dubbeltje moeten omdraaien om rond te komen.

 

Momenteel zijn er circa 6.800 minimahuishoudens in Zwolle. Dat is 12,7% van alle Zwolse huishoudens. In 2014 waren dit er 6.300, oftewel 12,2% van het totaal. 63% van de minimahuishoudens is eenpersoonshuishouden, 17% is een eenoudergezin. Van de 6.300 huishoudens in Zwolle zijn er 1.600 huishoudens met kinderen (zowel onder als boven de 18 jaar). Er wonen in Zwolle momenteel ca. 2.600 kinderen in minimahuishoudens. Dat is bijna 10% van alle Zwolse kinderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button