Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Fruitbloesem bomen teruggeplant na kap zieke essen

Zwolle – Op zaterdagmorgen om 09.00 uur planten buurtbewoners met wethouder Michiel van Willigen fruitbomen in ‘Tuintje op Zuid’ op de hoek van de Troelstralaan en de Savornin Lohmanlaan. Door de boomziekte essentaksterfte is een aantal aangetaste essen in de buurt in januari gekapt. Op verzoek van de buurtbewoners worden de gekapte essen vervangen door een appelboom, perenboom, twee zoete kersenbomen en een walnootboom.

Van januari tot maart 2018 moeten circa 1800 Zwolse essen door de essentaksterfte worden gekapt. De kap van de aangetaste essen is noodzakelijk om de veiligheid van de bewoners, wandelaars, fietsers en andere weggebruikers te kunnen waarborgen.

Voor eind april 2018 worden de meeste gekapte bomen vervangen met andere soorten bomen. De nieuwe bomen zijn niet bevattelijk voor de essentaksterfte en bevorderen tegelijkertijd de biodiversiteit. De herplantplannen zijn te vinden op de website www.zwolle.nl/essentaksterfte.

“Heel jammer dat we zoveel zieke bomen in Zwolle moeten kappen. Daarvoor komen andere bomen terug die minder vatbaar zijn voor ziekten. Daarbij luisteren we ook naar de wensen van bewoners. Die hebben hier gekozen voor fruitbomen.” Wethouder Michiel van Willigen

 

Tuintje op Zuid

Tuintje op zuid is een buurttuin van bewoners van de wijk Oud-Ittersum. Op de hoek van de Troelstralaan en de Savorinin Lohmanlaan heeft een groep bewoners het initiatief genomen om een gemeenteplantsoen te gebruiken als een gezamenlijke moestuin voor de buurt. Dit initiatief draagt bij aan de sociale contacten en de leefbaarheid van de woonomgeving. Op tuintjeopzuid.nl staat meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button