Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video & Foto’s – Herdenking bombardement Bollebieste / Dieze West

Foto's © Mischa Oordijk RTV Focus / Video Tim Dijkman

Zwolle – Op 15 december 2019 is het 75 jaar geleden dat Dieze-West in Zwolle werd gebombardeerd. Zondagmiddag om precies 12:31 uur was er een minuut stilte tijdens de eerste herdenking van dit monument op het St. Josephplein in de buurt Bollebieste.

Het bombardement op 15 december 1944 trof de wijk destijds hard. Er vielen 5 doden en 40 gewonden te betreuren. Het ging om een bombardement van de geallieerden. Het was de bedoeling om de IJsselbrug of de gasfabriek in Zwolle te raken, maar dit lukte niet. Uiteindelijk kwamen de bommen terecht op het zogenaamde tonnetjesveld. De kinderkopjes uit de straat vlogen metershoog door de wijk heen en sloegen gaten in de ramen en muren. De bommen zelf hadden een verwoestende werking. De straat met de huizen waar nu de Hedon staat werd compleet verwoest.

Zondagmiddag begon de herdenking met een stille tocht naar het St. Josephplein en aansluitend de herdenking vanaf 12.00 uur. Op het tijdstip van het bombardement om 12.31 uur werd een minuut stilte in acht worden genomen en aansluitend tijdens het volkslied werden de vlaggen gehesen. Vincent Robijn en Paul Harmens van het HCO, wethouder William Dogger en Woonkoepel bestuurslid Martin Verdoorn spraken de aanwezigen toe. Ook was er een bijdrage van stadsdichter Jeroen Kraakman. De Fakkelteit die met kinderen van de Springplank een prachtige rap componeerde brachten dit heel toepasselijk bij het monument ten gehore. Mensen die dat wouden konden via een podcast van theatermaakster Mette Bunskoek meer te weten komen over de verhalen uit de wijk over het bombardement.

Monument

Tijdens de bijeenkomst werd het nieuwe herdenkingsmonument voor de wijk Dieze-West onthuld. Het monument is op verzoek van de buurt gemaakt door beeldhouwer Chris Peterson uit Zwolle. Het is gemaakt uit weerbarstig basalt, een weerbarstige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes. Ook zijn de namen van de slachtoffers op het moment bijgeschreven.

Jacob Raap vertelt over het bombardement op Bollebieste

Foto’s © Mischa Oordijk RTV Focus Zwolle

;

Back to top button