Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Expositie Ronald A. Westerhuis – Size does Matter

Zwolle – Ronald A. Westerhuis maakt enorme sculpturen van roestvrij staal. Hij is de ontwerper van het Nationaal Monument MH17 dat vorig jaar is onthuld in het herdenkingsbos bij Vijfhuizen. Van 16 juni t/m 2 september2018 is in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis een groot overzicht te zien van deze belangrijke hedendaagse kunstenaar.

Ronald A. Westerhuis (Tiel, 1971) raakte als lasser in de offshore gefascineerd door het materiaal roestvrijstaal. Sindsdien maakt hij imposante sculpturen die worden getoond en verkocht van Shanghai tot Miami. De onverwoestbaarheid, de zware structuur en koude uitstraling van rvs lenen zich perfect voor zijn sculpturen. De kunstenaar gelooft niet in grenzen of vooropgestelde regels. Hij werkt vanuit zijn studio’s in Zwolle en Shanghaidaarom het liefst op gigantisch formaat. Daarmee zijn de beeldenware landmarks. Ontwerpen voorbeelden van 60meter hoog zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. “Het beeld zelf wordt niet beter als het groter wordt, de impact van het beeld wel”, aldus Westerhuis. Door delen van het staal te polijsten creëert hij spiegelende oppervlaktes dielandschap, wolkenlucht en toeschouwer onderdeel laten zijn van het werk.

De internationale carrière van Ronald A. Westerhuis begon in 2003, toen hij de vlam ontwierp voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In 2011 maakte de beeldhouwer in opdracht van Lowlands en de Fundatie RAWSOME!, een 4 meter brede bol met holle spiegels. Voor de Wereldtentoonstelling in 2015 vervaardigde hij een beeld in samenwerking met Daniel Libeskind en in 2020 mag hij Nederland vertegenwoordigen bij de Wereldtentoonstelling in Dubai. De aansprekende en prijswinnende sculpturen van Westerhuis gaan de hele wereld over en zijn te vinden bij galerieën en particuliere verzamelaars zoalsprins Albert van Monaco.

 

 

 

 

Op de tentoonstelling Size does Matteris een keuze uit zijn beelden te zien. Van compacte werken en wandschalen in de Wolk van de Fundatie Zwolle tot het 9,5 meter hoge Stepping Stones, dat voor het museum op de Blijmarkt is geplaatst. Filmmateriaal en tekeningen geven inzicht in het maakproces. In de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuisis een presentatie van zijn design, zoals meubels, tafels enandere toegepaste kunstobjecten.

Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verschijnt een gelijknamige tentoonstellingscatalogus.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren