KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Basisregistratie personen – rechten van de burger

Zwolle – Burgemeester en wethouders maken bekend dat elke ingeschrevene in de basisregistratie personen (BRP) bepaalde rechten heeft en daarvan gebruik kan maken.

Geheimhouding van persoonsgegevens

Iedereen kan de gemeente vragen om zijn of haar gegevens niet aan bepaalde instanties te verstrekken. Dat geldt echter niet voor instanties die belast zijn met de uitvoering van wettelijke taken. In die gevallen zal de gemeente steeds het belang bij geheimhouding afwegen tegen dat van de vragende instantie.

Geheimhouding is niet mogelijk tegen instanties die door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geautoriseerd zijn om automatisch gegevens te ontvangen van de gemeente. Dit noemen zij ‘afnemers’. Men moet dan denken aan instanties als Belastingdienst, Kadaster, de Sociale Verzekeringsbank, DUO (studiefinanciering), pensioenfondsen en justitie.

Wilt u geheimhouding aanvragen? Ga dan naar Geheimhouding persoonsgegevens. U kunt uw aanvraag digitaal (met DigiD-inlogcode) indienen of in persoon aan de publieksbalie in het Stadskantoor. Daarvoor moet u wel een afspraak maken.

Inzagerecht

Iedereen kan de gemeente vragen om inzage in de gegevens die wij over hem of haar hebben vastgelegd. Die inzage kan men krijgen door op afspraak gegevens rechtstreeks in te zien in onze registratie. Of door een geprint overzicht van alle vastgelegde gegevens op ieders persoonslijst. Ook leggen ze dan uit welke instanties recht hebben op uw gegevens en aan wie zij uw gegevens hebben verstrekt (protocolgegevens).

Wilt u inzage aanvragen in uw persoonsgegevens in de BRP? Ga dan naar Inzage persoonsgegevens. Onder het kopje aanvraag vindt u de voorwaarden en het formulier.

Een inzageverzoek op grond van de (Europese) Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) doet u bij de functionaris gegevensbescherming. Ga daarvoor naar Uitoefenen rechten persoonsgegevens. Daar kunt u opvragen in welke persoonsregistraties van de gemeente uw gegevens staan, wat het doel van die registratie is en aan wie en in welke gevallen daaruit gegevens worden verstrekt.

Correctierecht

Kloppen uw gegevens in de Basisregistratie personen (BRP) niet? Of zijn ze niet volledig? Dan kunt u de gemeente vragen uw gegevens aan te passen. U moet wel kunnen aantonen dat een gegeven fout of onvolledig is. Vaak moet u dat met (officiële) documenten doen.

Wilt u een correctieverzoek indienen Ga naar Correctieverzoek persoonsgegevens. Onder ‘aanvraag vindt u de voorwaarden en het formulier.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button