EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Eerste bewoners trekken in nieuw flexwooncomplex aan de Oosterenk in Zwolle

Zwolle – Maandagochtend verwelkomde woningcorporatie DeltaWonen de eerste bewoners van een nieuw flexwooncomplex aan de Oosterenk in Zwolle. Dit innovatieve project biedt huisvesting aan diverse groepen, waaronder statushouders, mensen met een begeleidwonen indicatie en reguliere woningzoekenden. Directeur Wonen Martijn Sweitser van DeltaWonen sprak bij de sleuteloverdracht over de unieke opzet en het duurzame karakter van de nieuwe woningen.

“Dit project aan de Oosterenk is niet zomaar een woonlocatie; we brengen hier verschillende groepen samen in een hechte community,” zegt Sweitser. Het complex bestaat uit 58 hoogwaardige, circulair gebouwde woningen die CO₂ opslaan en energiebesparende technologieën bevatten, zoals vloerverwarming en moderne klimaatsystemen. “De woningen zijn zó duurzaam dat de energiekosten voor bewoners verrassend laag uitvallen,” voegt Sweitser toe.

Naast de woningen is er ook een gemeenschappelijke ruimte, het paviljoen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren. “Deze ruimte fungeert als een huiskamer voor de community,” aldus de directeur Wonen van de woningbouwvereniging. “Het biedt mogelijkheden voor bewoners om zelf initiatieven op te zetten, wat de saamhorigheid bevordert. In plaats van enkel professionele begeleiding, kijken bewoners hier vooral naar elkaar om, met ondersteuning van lokale partners zoals Limor, GewoonZes, Hart voor Zwolle en Voor Elkaar Zwolle. Het is een woonvorm waarin mensen samen leren leven en op elkaar kunnen rekenen.”

Hoewel het complex is gelegen op een bedrijventerrein, verwacht Sweitser geen problemen met de nabijheid van voorzieningen. Eerdere ervaringen met het eerste project op de Oosterenk laten zien dat bewoners zich goed redden in het gebied. “We zien dit terrein volop ontwikkelen en verwachten dat er op termijn meer voorzieningen bijkomen. Over acht jaar zal dit een heel andere wijk zijn,” zegt hij.

De woningen zijn ontworpen als tijdelijke huisvesting, maar kunnen minimaal 15 jaar op deze locatie blijven staan en zijn zo gebouwd dat ze verplaatsbaar zijn, mocht de bestemming van de grond veranderen.

Alle woonunits zijn inmiddels verhuurt. De nieuwe huurders behouden hun woonduur bij De Woningzoeker omdat het om tijdelijke huisvestiging gaat. Het is de bedoeling dat de huurders op termijn doorstromen naar reguliere woningen.

Het complex bestaat uit een mix van 26 rug-aan-rugwoningen en 32 appartementen, elk uitgerust met een keuken, badkamer en toilet. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor de bewoners en is er ruimte voor 27 parkeerplaatsen. Deze flexwoningen, met een oppervlakte van 45 tot 50 vierkante meter, bieden een tijdelijke maar kwalitatieve woonoplossing. De huurders krijgen een contract voor de duur van de omgevingsvergunning en behouden hun inschrijfduur bij De Woningzoeker. Ongeveer 15 woningen zijn gereserveerd voor een begeleid jongerenproject, terwijl 20 woningen beschikbaar worden gesteld voor statushouders. Er zijn geen inwonende kinderen toegestaan binnen dit complex.

Gemeenschappelijke ruimte met o.a. een wasmachine

deel rug-aan-rug woningen kijkt uit over natuurgebied

Keuken in rug-aan-rug woningen

Badkamer in woningen appartementencomplex
woning in appartementencomplex
eerste bewoonster

bergruimtes bij rug-aan-rugwoningen

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren