Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Dijkglijbaan, wandelpad en dijktrap; de dijk bij Holtenbroek is opgeleverd

Zwolle – Woensdagmiddag werd de vernieuwde dijk in Holtenbroek officieel geopend, tot grote vreugde van de bewoners. Na een periode dat de uiterwaarden niet toegankelijk waren door de versterkingswerkzaamheden, kregen de inwoners van deze Zwolse wijk er nu een prachtig recreatiegebied voor terug.

 

Nog niet alles was op tijd klaar en daarom wordt er nog een paar dagen doorgewerkt. Zaterdag 6 juli is de dijk weer toegankelijk.

Nieuw recreatiegebied

De nieuwe dijk beschikt over een dijkglijbaan, een wandelpad door de uiterwaarden en een dijktrap die tevens als ’theatertribune’ en ontmoetingsplek kan dienen. “Dit alles kregen de inwoners van Holtenbroek terug vertelde Hans Wijnen, bestuurder bij waterschap WDO Delta. “Het is een dijk die ook recreatief ontzettend veel gebruikt wordt. De wijk heeft ook meegedacht over het ontwerp van de dijk.”

Waterveiligheid en klimaatverandering

De versterking van de dijk was noodzakelijk vanwege het veranderende klimaart. “Hier komen de weteringen, de Vecht en het Zwarte Water samen. Als je dan opstuwing krijgt, kan het hier gevaarlijk worden,” licht Wijnen toe.  “Deze dijk beschermt heel veel mensen en die moest dus nodig versterkt worden, niet alleen voor nu, maar ook met de klimaatverandering en wat er nog op ons af gaat komen.”

Toekomstige projecten

De vernieuwing van de dijk in Holtenbroek is onderdeel van een breder plan om de waterveiligheid in de regio te waarborgen. “We zijn met heel veel dijken aan het werken,” gaat Wijnen verder “maar de eerstvolgende dijk waar we echt de schop in de grond zetten zal Zwolle – Olst zijn. ” In totaal heeft WDO Delta meer dan 200 kilometer aan waterkeringen die ons land beschermen en waar het waterschap voor verantwoordelijk is.

Veilig voor de toekomst

De nieuwe dijk is ontworpen om Zwolle voor de komende decennia veilig te houden. “Officieel zelfs voor 100 jaar”, stelt Wijnen. “Als je zo’n project maakt, dan reken je daar mee. Maar ik ga ervan uit dat dat zeker 50 jaar zal zijn. Hier mag je er wel van uitgaan dat we de komende 50, 60, 70 jaar echt goed veilig zijn.”

De nieuwe dijk kent een stevige constructie. “Wat je niet ziet is dat hier ontzettend veel ijzeren damwanden onder zitten. Zelfs deze muur die hiernaast staat is een waterkering. Die krijg je niet zomaar omver.” De bestuurder benadrukt dat het een hele stevige dijk is geworden. “Dat stelt mij gerust, want de mensen die hierachter wonen moeten natuurlijk ook gewoon veilig wonen,” concludeerde de bestuurder.

Dijk terug aan de wijk – 26 juni 2024 – foto eigen WDO Delta
Dijk terug aan de wijk – 26 juni 2024 – Met Arjan Spaans, Rudi Esajas en Hans Wijnen -Eigen WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren