Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – De steegjes in de binnenstad zijn tijdelijk ware kunstwerken

Verslag: Michel Brinkhuis

Zwolle – De derde Architectuur Biënnale vindt plaats in Zwolle. Het thema is dit jaar ‘Architectuur in het nauw’. Letterlijk in het nauw, want het zijn met name de Zwolse steegjes die tot kunstwerken zijn omgetoverd. “De stegen, in de normale situatie anonieme maar wel tot de verbeelding sprekende plekken, zijn tijdens de Biënnale onderworpen aan dezelfde verbeelding en gezamenlijk omgevormd tot een nieuwe stedelijke ruimte met een verhaal.”

Hoe dat is gedaan? Wat te denken van kleine huisjes die boven de straat in de buurt van de Sassenpoort uitsteken. “We willen laten zien dat er ook in de binnenstad plek is voor het onverwachte. Ze piepen eigenwijs uit de stegen de Sassenstraat in. Roepen je om even te gaan kijken in doorgaans onopvallende achterliggende steegjes.”, zo omschrijven de ontwerpers van 19 Het Atelier hun project.

Of wat te denken van een gigantische kunstmatige rode steeg op het Grote Kerkplein? De Marktsteeg: “Geen stad zonder stegen, maar kan de steeg zonder stad? De steeg lijkt zicht te onttrekken aan de stad: onverwachts opduikend.” Het is een experiment: hoe wordt een steeg gevormd en vervormd door de stad? “Na vier keer vierentwintig uur maken we de balans op.”, aldus de ontwerpers van MA.AN en Atelier van Middendorp.

Donderdagavond waren de kunstenaars allemaal aanwezig bij hun werken, om in het licht van de avondzon vele passanten te vertellen over de gedachten achter hun werk. Meer weten over de Architectuur Biënnale? Kijk dan op de site van het Zwols Architectuur Podium: http://stichtingzap.nl/biennale-2016/.

Gerelateerde artikelen

Back to top button