Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Celeanum herdenkt deportatie van Zwolse Joden dit jaar in de klas

Zwolle – Ieder jaar herdenkt het Gymnasium Celeanum uit Zwolle de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap op 2 en 3 oktober 1942 vanuit de gymzaal van het oude Gymnasium gebouw aan de Veerallee. Dit jaar was er vanwege de coronamaatregelen een aangepast programma. In plaats van een stille tocht en een herdenking bij de Rozenboom aan de Veerallee vond de herdenking dit jaar plaats in de klas. Leerlingen hebben met het opnoemen van de namen en het omhooghouden van de foto’s  de gedeporteerde Joden herdacht.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Dat waren voornamelijk vrouwen en kinderen van de circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse
werkkampen in Overijssel en Friesland.

Op zaterdag 3 oktober werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden in onderduik de oorlog. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden daags na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.

Om de huidige leerlingen deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Zwolle in het algemeen en die van het Gymnasium Celeanum in het bijzonder niet te laten vergeten, houdt het Gymnasium Celeanum elk jaar een herdenking bij het monument ‘De Rozenboom’. In 2015 heeft het Celeanum dit monument geadopteerd. Het monument is gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte. Inspiratiebron voor dit beeld was een tekst uit het dagboek van Etty Hillesum, geschreven op de dag dat de Joodse gezinnen in het gymnasium bijeengedreven
werden, op 2 oktober 1942: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?”

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Gerelateerde artikelen

Back to top button