LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleProgramma'sTV KortVoorpagina

Video – Burgemeester en gedeputeerde geven gastles aan jonge Nieuwe Nederlanders

Zwolle – Op woensdag 8 maart 2017 gaven gedeputeerde Bert Boerman en burgemeester Henk Jan Meijer samen een gastles aan leerlingen uit verschillende Internationale Schakelklassen en Inburgering van Landstede in Zwolle. Beiden vinden het belangrijk dat jongeren en volwassenen, waaronder Nieuwe Nederlanders weten hoe de democratie in Nederland werkt.

Onder begeleiding van Jet Weigand-Timmer, moderator van ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, gingen ze onder andere in gesprek over alledaagse problemen die deze inburgeraars tegenkomen. De leerlingen zijn tussen de 12 en 24 jaar oud en komen uit landen zoals Syrië, Polen en Irak. Eén van de leerlingen zal beide politici een gedicht aanbieden over zijn oorlogsverleden.

Achtergrond inburgeringsklas

De klas bestaat uit een groep van ongeveer 20 asielgerechtigden. De leerlingen variëren in leeftijd van 12 tot en met 24 jaar en volgen de Internationale Schakelklas waarna doorstroming naar bijvoorbeeld een MBO-opleiding mogelijk is. De leerlingen spreken al redelijk goed Nederlands. Zij komen uit landen zoals Polen, Syrië en Irak.

Democratie onder schooltijd

De provincie Overijssel besteedt extra aandacht aan jongeren en volwassenen met de bedoeling om hen meer te betrekken bij de democratie. Met het project Overijssel Doet Mee! bereikt ze jaarlijks meer dan 5.500 jongeren en volwassenen persoonlijk via gastlessen, Democratiespelen, Statenspelen, de Jongerenraad Overijssel en debatbijeenkomsten zoals de Overijssel Debat Award.

Sinds zes jaar werkt de provincie hierin samen met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat en gemeenten. Ook de gemeenteraad van Zwolle en Landstede ondersteunen van harte initiatieven om scholieren en studenten enthousiast te maken voor de politiek. Kijk voor meer informatie op www.overijsseldoetmee.nl.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button