112 nieuwsNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Brandweer Zwolle trekt vele bezoekers; om tien uur stonden ze al in de rij

Zwolle – De open dag van de brandweer bij de kazerne aan de Marslanden in Zwolle is vandaag een groot succes gebleken. Jan Wittenberg, woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland, meldt dat de belangstelling overweldigend was. “Voor tien uur stonden er al rijen voor het hek om binnen te komen,” vertelt hij enthousiast.

Het evenement bood bezoekers een unieke kans om van dichtbij te zien wat de brandweer allemaal doet. Vooral kinderen en hun ouders waren in groten getale aanwezig. “De vaders zeggen dat de kinderen graag willen komen, maar ondertussen zijn ze zelf ook heel geïnteresseerd. En dat geldt natuurlijk ook voor de moeders,” lacht Wittenberg.

Veel te beleven

Op de open dag was er voor jong en oud van alles te beleven. Bezoekers konden een kijkje nemen bij verschillende stands, waaronder een stand waar voorlichting werd gegeven over brandveiligheid. Met behulp van virtual reality-brillen konden mensen ervaren hoe het is om een brand te bestrijden. Voor de kinderen was er een springkussen en er stonden diverse brandweerauto’s opgesteld.

Er waren ook indrukwekkende demonstraties te zien, zoals brandweerduiken, ‘vlam in de pan’ en hulpverlening bij ongevallen. “We laten zien hoe we in de praktijk slachtoffers bevrijden en samenwerken met ambulancepersoneel en de politie. Zo krijgen mensen een goed beeld van ons werk”.

Innovaties en specialisaties

De brandweer Zwolle presenteerde ook hun nieuwste hulpverleningsvoertuig, dat volgens Wittenberg “een prachtig voertuig is waar we straks weer mensen mee kunnen helpen.” Daarnaast gaf hij uitleg over het STH-team, de Specialistische Technische Hulpverlening. Deze eenheid wordt ingezet bij instortingsgevaar en bestaat uit reddingswerkers die in een wijde regio kunnen worden ingezet, soms zelfs landelijk. “Zo is de STH ingezet bij de brug in Lochem en de explosie in Oldenzaal.” vertelt Wittenberg. “We hebben een team van technisch geschoolde mensen die gespecialiseerd zijn in het stutten en constructief ondersteunen bij grote ongevallen.”

Geslaagde dag

Met  de grote opkomst kon de brandweer  terugkijken op een zeer geslaagde dag. “We zijn blij dat er zoveel mensen zijn gekomen om te kijken naar ons fantastisch mooie vak,” concludeert Wittenberg tevreden.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren