Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Video – Bram van Polen over de wedstrijd PEC Zwolle – Sparta zaterdag

Verslaggever: Evert Jan Pasman

Zwolle – De eredivisie gaat, na de interlandonderbreking, weer verder. Aan PEC Zwolle en Sparta Rotterdam de eer om het spits af te bijten voor speelronde 29. Aanstaande zaterdag om 18:30 speelt PEC Zwolle tegen Sparta Rotterdam in een nu al uitverkocht huis. De wedstrijd staat onder leiding van nieuwbakken leidsman Kooij, die dit jaar voor het eerst in de eredivisie fluit, en zijn assistenten. PEC Zwolle ontvangt daarmee de nummer 16 van de eredivisie.

Terugkijkend op de laatste thuiseditie was deze nogal pijnlijk. PEC Zwolle trad destijds met hoge verwachtingen, met de aanwinsten van de Pavert, Achahbar, Verdonk en Mokhtar, aan het nieuwe competitie jaar. Echter konden de aspiraties al snel de prullenmand in want Zwolle werd van het kastje naar de muur gestuurd door een goed voetballend Sparta onder leiding van Pastoor. De terechte 0-3 ‘aan de broek’ was ook geen speld tussen te krijgen.

Zoals al vermeld speelt PEC Zwolle in een uitverkocht huis. Hier wil ik toch even bij stilstaan. Dat wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord, PSV en een niet nader te noemen club een paar kilometer de IJssel volgend zuidwaarts uitverkocht zijn is mijns inziens geen prestatie. Zie het als ‘easy fame’, zekerheidjes, niets nieuws en zeker geen bijzonderheid. Maar dat juist deze wedstrijd al op woensdag is uitverkocht, stemt mij trots.

  • Een wedstijd tegen de nummer 16, niets bijzonders.
    De club speelt wisselvallig, niets bijzonders.
    De club zit in een mindere serie, niets bijzonders.

Maar dat deze, niet bijzondere wedstrijd, zó tijdig is uitverkocht maakt het een prestatie waar menig eredivisieclub haar vingers bij af zou likken. Schakel een rondje langs het sportkanaal op TV en je kunt de lege stoelen niet tellen. PEC Zwolle zit dus niet alleen vol wanneer het ‘hot’ is, hoog geklasseerd staat, de sterren van hemel speelt of wanneer er iets te winnen valt. Nee, PEC Zwolle wordt ten alle tijden in grote getalen gesteund. Klasse!

Enfin, terug naar de wedstrijd. Uit in Rotterdam speelde PEC Zwolle een lastige wedstrijd tegen de Kralingers. PEC Zwolle kon niet door de defensie van Sparta stoten en Sparta was gevaarlijk vanuit de snelle tegenaanval, beide ploegen scoorde destijds eenmaal. Echter is het huidige Sparta geen schim van wat het aan de start van de competitie was.

De selectie heeft een ware metamorfose ondergaan. Er is voor een miljoen euro aan salarissen ingepompt tijdens de wintertransferperiode en spelers als Kramer, Güveli. Dabney dos Santos en Fred Friday werden aangetrokken onder de nieuw aangestelde trainer Dick Advocaat. De ervaren trainer heeft de selectie nieuw bravoure gegeven met een gelijkspel en twee overwinningen op directe concurrenten in de strijd om lijfsbehoud.

PEC Zwolle kende daarentegen een omgekeerde route. Daar waar juist voor de winterstop de ene na de andere tegenstander aan de zegekar werd gebonden is deze verzameling na de winterstop aardig gestagneerd. Zand in de gesmeerd lopende machine. Afgelopen speelronde speelde het een niet herkenbare eerste helft tegen Feyenoord. Echter kwam het na rust los en liet het zien waarom het terug te vinden is in de subtop van de eredivisie.

Het voetbalde de tweede helft goed en gaf het signaal af alles te willen geven voor een eventueel punt. Mogelijk wat te laat, maar dit gaf voldoende houvast voor de aankomende wedstrijd. De laatste thuisoverwinning dateert alweer van half februari tegen SC Heerenveen. Om deel te nemen aan Play-off Europees voetbal zijn dit wel de wedstrijden die PEC Zwolle moet winnen, omdat de concurrentie op de hielen zit.

PEC moet het nog doen zonder de geblesseerde Nijland, Koppers en Marcellis. Verdedigend blijft het dus tot op heden een krappe bezetting. Sparta zal het zonder Veenhoven, Saksela, de makkelijk scorende Brongo en eerste keeper Kortsmit moeten doen.

Hopelijk kan PEC Zwolle de Spartanen gelijk bij de strot pakken en pijn doen. Door snel te scoren en afstand van Sparta te nemen kan het zich een grote dienst bewijzen. Blijft dit uit, dan blijft Sparta een ploeg om voor te waken omdat het er snel uit kan breken en eventueel ook va-banque kan spelen met de twee kopsterke spitsen Muhren en Kramer.

Bron: PEC.NU

Meer bekijken
Back to top button
Close