Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Boomfeestdag park Aa-Landen; bijzondere zwarte tupeloboom geplant

Zwolle – Op donderdag 29 maart vierde Zwolle de Boomfeestdag. Ook dit jaar deden Zwolse kinderen weer mee aan de traditie van het planten van een boom. Ruim 100 leerlingen van intergraal kindcentrum De Wieden gingen samen 35 bomen planten rondom de vijver in het park aan de Maaslaan, en aan de overkant van de weg bij de Waallaan, in de wijk Aa-landen.

Het startsein werd donderdagochtend gegeven door wethouder Michiel van Willigen. Hij ging met enkele kinderen de eerste boom planten in het park langs het Koppelspad. Daarna gingen de kinderen in groepjes samen de bomen planten.

 

Thema

Net als ieder jaar had de Stichting Nationale Boomfeestdag ook nu weer een thema gekozen. Dat was dit jaar ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t buiten beter!’. Het thema was gekozen aan de hand van de opkomende essentaksterfte problematiek in Nederland. De essentaksterfte bedreigt namelijk lanen en bossen op grote schaal in Nederland.

Het is heel jammer dat we zoveel zieke bomen in Zwolle moeten kappen. Het is dit jaar dus extra belangrijk om nieuwe bomen te planten, om te zorgen dat Zwolle een groene en gezonde stad blijft. Wethouder Michiel van Willigen

 

Boomfeestdag 2018 in Park Aa-landen

De nieuwe bomen die geplant werden op de boomfeestdag kwamen in Park Aa-landen. Tijdens de viering werden er 35 bomen geplant. Het waren 15 verschillende soorten. Daar zijn voor Zwolle heel bijzondere bij, zoals een zwarte tupeloboom en een wilgbladige eik. Er zijn bomen waar vruchten aan komen, zoals een walnoot, en bomen die goed zijn voor bijen, zoals de zoete kers en de linde.

Afwijkende datum

De datum van de Boomfeestdag 2018 in Zwolle was een afwijking van de landelijke viering. In 2018 werden op woensdag 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dit is op de derde woensdag in maart en dus traditioneel ook de dag van de Nationale Boomfeestdag. Vanwege de verkiezingen was de Boomfeestdag een week vervroegd naar 14 maart, zodat op ludieke wijze bij de lokale overheid aandacht kon worden gevraagd voor bomen/Boomfeestdag in het gemeentelijk groenbeleid. Door de vorstperiode ervoor is het niet gelukt om deze dag bomen te planten. Daarom werd de Boomfeestdag in Zwolle uitgesteld naar donderdag 29 maart.

De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.

Gerelateerde artikelen

Back to top button