KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Geslaagde ontmoetingsmiddag Nedersaksische taal en cultuur Overijssel

Zwolle – Op landgoed Schuilenberg in Hellendoorn was er afgelopen vrijdag 14 april een
ontmoetingsmiddag met erfgoedorganisaties en erfgoedvrijwilligers. Zij houden zich bezig met de Nedersaksische taal en cultuur in Overijssel.

De bijeenkomst is gehouden door de Overijsselacademie in samenwerking met het Erfgoedplatform
Overijssel.

Erfgoedvrijwilligers

De middag is bijgewoond door zo’n vijftig erfgoedvrijwilligers uit alle delen van Overijssel en de Veluwe. Het accent lag op ontmoeting, onderlinge kennismaking, open gesprekken en versterking van het netwerk. Daarbij zette de Overijsselacademie uiteen welke provinciale rol ze heeft als kenniscentrum voor de regionale geschiedenis. En voor de Nedersaksische taal en cultuur.

Marjanne Foppen vertelde hoe het Erfgoedplatform in samenwerking met erfgoedpartners de kleinere erfgoedorganisaties en hun vrijwilligers waar nodig kan ondersteunen, inspireren en waarderen. Zij is erfgoedcoach en coördinator van het Erfgoedplatform Overijssel.

Dialectoloog

Vervolgens vertelde dialectoloog Harrie Scholtmeijer een boeiend verhaal over de geschiedenis van het Nedersaksisch. Het Nedersaksisch is een unieke taal vastgelegd in het handvest van Europa. Door de standaardisering van de Frankische taal (het Nederlands van nu) werd het Nedersaksisch na de middeleeuwen naar de achtergrond gedrukt. Maar tot op de dag van vandaag is de Nedersaksisch cultuur nog steeds voelbaar.  En wordt het Nedersaksisch gesproken van Groningen tot de Achterhoek.

Streektaal en -cultuurspecialist Albert Bartelds gaf een boeiende lezing over hoe hij jongeren inspireert en bewust maakt van de mooie kanten van de Nedersaksische taal en cultuur. Hiervoor geeft hij onder andere gastlessen binnen het beroepsonderwijs tijdens de burgerschapslessen. In deze lessen geeft hij de jongeren inzicht in de eigenheid van de plek waar ze wonen en leven, met daarbij ook aandacht voor de culturen van jongeren die uit andere delen van de wereld komen. Het creëert niet alleen trots op de taal en cultuur in de
regio waar ze wonen en leven, maar eveneens respect voor de culturen van de jongeren die vanuit een ander land in het Nedersaksisch gebied zijn komen wonen.

Levende behoeften

Vervolgens werd samen gesproken over de levende behoeften en verkend wat iedereen gezamenlijk voor de regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur in Overijssel kan betekenen. Dit leverde een aantal mooie inzichten op. Zo is afgesproken dat deze ontmoetingsdag voor herhaling vatbaar is en bijdraagt aan de verbinding van erfgoedorganisaties en -vrijwilligers ter versterking van het mooie erfgoed van Overijssel.

Mooi aspect van de middag was dat het Nedersaksisch volop werd gesproken in de bijdragen en onderlinge gesprekken. Het was waardevol op de pracht aan variaties te beleven, delen en ervaren. Nedersaksisch leeft en verbindt!

Mogelijk gemaakt

Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP): als onderdeel van ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’, een project ter ondersteuning van erfgoedvrijwilligers in interprovinciaal verband.

Gerelateerde artikelen

Back to top button