Nieuws uit ZwolleSportVideo SportVoetbalVoorpagina

Video – Berkum afgetroefd door Sparta Nijkerk

Zwolle – Berkum is op eigen terrein met 1-4 afgedroogd door Sparta Nijkerk, dat de thuisclub vanaf de start handenvol problemen bezorgde. De gasten maakten uitstekend gebruik van hun snelheid voorin en lieten Berkum nauwelijks in de wedstrijd komen.

“In de eerste helft ging het al drie keer mis, één keer zelfs na een corner van ons. Zoiets mag niet gebeuren,” constateerde Berkum-trainer Raymond Schuurman. “Daarna kon Sparta gaan ‘leunen’ op hun voorsprong en kom er dan nog maar eens door.” Zijn collega Eric Speelziek van Sparta Nijkerk vond dat zijn ploeg vooral vóór rust eindelijk eens efficiënt met de kansen was omgesprongen. “We hebben veel snelheid voorin en dat hebben we nu van het begin af aan goed gebruikt.”

Direct druk

Sparta zette vanaf de aftrap druk en Bryan Burgerhout was al in de eerste minuut dicht bij succes, maar Berkum-keeper Dominic van Hoof bracht grabbelend redding. Berkum leek zich na een minuut of 10 onder de pressie uit te voetballen en Björn Bakker zag in die fase een afstandsschot uit de hoek geranseld door Sparta-doelman Manuel Hoogewoning.

Direct daarna namen de bezoekers het heft in handen toen Janick Makizodila, helemaal vrij op rechts, werd aangespeeld en hij met een harde schuiver in de hoek voor 0-1 zorgde. Sparta drong verder aan maar Berkum kwam, na bijna een halfuur, toch langszij. Na een corner legde Chris van der Meulen terug op Michel van Aggele, die via de Sparta-verdediging hard inschoot: 1-1.

Berkum kon daar echter niet langer dan een minuut of vijf hoop uit putten, want Sparta bleef levensgevaarlijk met hun snelle en balvaardige spitsen. In de 35e minuut was Donny van der Wal zijn tegenstander te snel en te slim af en de Nijkerkse aanvoerder rondde dat fraai af met een strak schot in de hoek: 1-2. Twee minuten later al sloegen de bezoekers opnieuw toe, nota bene na een corner voor Berkum. De afgeslagen bal werd slecht verwerkt op het middenveld, waardoor twee Spartanen vrij op het Zwolse doel af konden gaan. Makizodila was koelbloedig genoeg om dat cadeau uit te pakken en zette Sparta op 1-3, waarmee het duel eigenlijk al vóór rust in het slot viel.

Leunstoel

Na de hervatting kon Sparta de wedstrijd ‘in de leunstoel’ uitspelen. De verdediging hield de zaken uitstekend gesloten en in de omschakeling bleven de razendsnelle Veluwenaren levensgevaarlijk, waarbij Berkum-doelman Van Hoof enkele keren goed ingreep. Aan de andere kant probeerde Berkum aansluiting te krijgen, maar doelman Hoogewoning gaf geen krimp bij kansjes van onder anderen Chris van der Meulen en de na rust ingevallen Johnsen Bacuna. Een minuut of 10 voor het slot deelden de bezoekers alsnog de genadeklap uit. Na balverlies bij Berkum op het middenveld kwam Makizodila weer vrij voor het Zwolse doel en de boomlange Sparta-spits maakte met zijn derde goal van de middag een eind aan alle Berkum-illusies: 1-4.

Door die draai om de oren is Berkum naar de negende plaats in de middenmoot van de Hoofdklasse B gezakt. De Zwollenaren zullen in de volgende duels heel wat meer moeten laten zien, want in deze wedstrijd was het vertoonde spel veel te vaak onder de maat.

Eindstand: 1-4 (1-3)

Scheidsrechter: René Wijma

Doelpunten: 16. Janic Makizodila (0-1), 29. Michel van Aggele (1-1), 35. Donny van der Wal (1-2), 37. Janic Makizodila (1-3), 79. Janic Makizodila (1-4)

Gele kaart: Björn Bakker (Berkum)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Patrick van der Veen, Jasper Bremmer, Rico Wolven, Jason Huisman, Hoeseb Yakob (53. Thom Kooke), Marc van der Meulen, Björn Bakker, Chris van der Meulen, Yannick Kaluzi, Michel van Aggele (68. Johnsen Bacuna)

Opstelling Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Mohammed al Haydar, Leon Broekhof, Janic Makizodila (85. Frank Heus), Bryan Burgerhout (46. Patrick Maneschijn), Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Rob Diderik, Jerry Geurtsen (88. Yordi Schols), Mark Groenewoudt, Gilbrano Plet

Verslag: Theo Kölker