Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – 2.000 postduiven gelost bij De Mol in Wijthmen

Zwolle / Wijthmen – Vanochtend stonden er twee grote vrachtwagens voor postduivenvervoer op de parkeerplaats van restaurant De Mol in Wijthmen. In de opleggers zaten de duiven afkomstig van verschillende verenigingen uit Friesland die onder de afdeling Friesland 96 horen. Een club met 48 verenigingen en in totaal 1191 leden.

We spraken met de vrouwelijke chauffeur van een van de vrachtwagens “Wij hebben net de duiven gelost en die vliegen nu allemaal weer terug naar Friesland,” legde ze uit. Ze schatte dat er ongeveer 2000 duiven waren, hoewel de vrachtwagens niet helemaal vol waren.

De duiven zijn van verschillende duivenmelkers uit Friesland en maken regelmatig vluchten. Op de vraag hoe lang de duiven erover doen om terug naar Friesland te vliegen, antwoordde de chauffeur: “Ik denk ongeveer anderhalf uur. Dat gaat best wel snel, hoewel er jonge duiven bij zitten die nog moeten leren.”

De meeste duiven arriveren zonder problemen op hun bestemming, een uitzondering daargelaten: “Er is altijd wel eentje die achterblijft, maar die komt dan later wel weer aan.”

De chauffeur zit elk weekend op de truck, vertelde ze. En niet alleen in Nederland. “We zijn ook in België, Luxemburg en Frankrijk geweest. Er staan nu nog twee auto’s in Frankrijk, maar daar is het slecht weer,” zei ze. Wat betekent dat het lossen even wordt uitgesteld. Het weer speelt een belangrijke rol. “Ze hebben het liefst wind mee, dan vliegen ze sneller,” legde ze uit. “Vandaag staat de wind goed.”

De afdeling Friesland 96 heeft meerdere speciaal gebouwde opleggers voor het vervoer van duiven. Een lokaal transportbedrijf vervoert de duiven naar de losplaats en haalt ze vooraf natuurlijk ook op bij de verenigingen. Aan boord van elke vrachtwagen is een convoyeur aanwezig. De convoyeur zorgt voor de duiven totdat ze worden losgelaten.

Bij de postduivensport worden duiven getraind om van verschillende afstanden terug naar hun hok te vliegen.

© rtvfocuszwolle
© rtvfocuszwolle
© rtvfocuszwolle
© rtvfocuszwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren