Kunst & CultuurMagazineNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verwondering alom bij nieuwe Video-Wall in stationstunnel Zwolle

Zwolle – Verwondering alom bij de nieuwe video-installatie in de stationstunnel van  Zwolle. Mensen blijven staan en bekijken de beelden. Op afstand, dat wel. Een enkeling durft dicht bij te gaan staan en zich te mengen in het historische plaatje. Selfies zijn niet van de lucht.

Onthuld

Gisteren werd het project officieel onthuld door burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Jan Brink. Portal, zoals de kunstroute is genoemd, bestaat uit een panoramische video-installatie in de nieuwe stationstunnel en een serie beelden onderweg naar de binnenstad en vice versa.

Het kunstwerk is een bijzondere aanwinst voor de stad Zwolle en was niet mogelijk geweest zonder de enthousiaste medewerking van meer dan 500 Zwollenaren.

Het project heeft in totaal 6 ton gekost en is gefinancierd door meerdere partijen waaronder de gemeente Zwolle en de Provincie.

Videowall stationstunnel Zwolle Portal kunstproject
Videowall stationstunnel Zwolle Portal kunstproject – ‘Hoort de man bij de act?’ Hij heeft in ieder geval de lachers op zijn hand.

Tijdtunnel

“Bij aankomst in iedere nieuwe stad vindt de reiziger iets van zijn verleden terug waarvan hij niet meer wist dat hij het had” – Italo Calvino

In de nieuwe stationstunnel van Zwolle wandelen reizigers een panoramische video-installatie binnen. De filmbeelden, die ter plekke opgenomen zijn, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd. Het is een film zonder begin of einde; een tableau vivant dat steeds verandert. Centraal daarin staat de relatie tussen de forenzen en de figuren, die dezelfde ruimte delen in parallelle tijdsgewrichten. Zo wordt de tunnel van slechts een doorgangpunt tot een bestemming op zichzelf en een knooppunt van generaties en tijdperken. Aan de video hebben meer dan 500 Zwolse figuranten meegewerkt.

Videowall stationstunnel Zwolle Portal kunstproject
Videowall stationstunnel Zwolle Portal kunstproject

Blauwe lijn als rode draad

Een blauwe bronzen lijn slingert vanuit de stad richting het station en terug als een levenslijn in een handpalm. Langs de blauwe lijn staan beelden die samen één tijdloos verhaal vertellen.
Het eerste beeld, Swol, verwelkomt de bezoekers in de stedelijke onderwereld. Binnenin deze heuvel ontvouwt zich een onderaards perron uit een onbestemde periode. Het volgende beeld is een reusachtig bronzen reliëf, dat de hele omgeving in kaart brengt. Stadszegel is een collage van Zwolle op uiteenlopende momenten in de tijd: van de prehistorie via Google-maps tot in de verre toekomst. De Audioscopen zijn twee geluidssculpturen langs de waterkant die je een tijdcollage met Zwolse accenten laat horen, terwijl je tegelijkertijd de historische stad kunt bewonderen.

Ondergronds perron Swoll - stationsstraat Zwolle - onderdeel kunstroute Portal
Ondergronds perron Swoll – stationsstraat Zwolle – onderdeel kunstroute Portal
Filmopnamen Tijdreizigers project reizigerstunnel Zwolle, kunstenaars: Ram Katzir, Chaja Hertog en Nir Nadler
Filmopnamen Tijdreizigers project reizigerstunnel Zwolle, kunstenaars: Ram Katzir, Chaja Hertog en Nir Nadler

Kunstenaars

Portal is een ontwerp van Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler. Met dit werk laten de kunstenaars zien hoe onze levens in verschillende periodes met elkaar verbonden zijn en hoe wij gevormd worden door ons individuele en collectieve geheugen. Zij wonnen met hun plan de wedstrijd die de gemeente Zwolle in 2013 uitschreef om de looproute tussen station en binnenstad met kunst aantrekkelijker en duidelijker te maken.

Foto: gemeente Zwolle
Bronzen stadskaart Foto: gemeente Zwolle
Ondergronds perron Swoll - stationsstraat Zwolle - onderdeel kunstroute Portal
Ondergronds perron Swoll – stationsstraat Zwolle – onderdeel kunstroute Portal

Gerelateerde artikelen

Back to top button