Verslag: Themadebat gemeenteraad over Sociaal Domein
Zwolle – Dinsdagavond 7 juni 2022 was de gemeenteraad van Zwolle met elkaar in debat over het Sociaal Domein. Het was de eerste keer voor de nieuwe raad en het college dat dit in de vorm van een themadebat gebeurde. Themadebat wil zeggen: meer spreektijd voor de fracties, maar ook meer onderwerpen meenemen die bij elkaar passen.
De onderwerpen die hier binnen het thema aan de orde zijn, zijn de voortgangsrapportage Programma Wonen en Zorg, de ontwikkelingen vluchtelingen en verzoek COA, en het onderzoek Seniorenhuisvesting. Wethouder Dorrit de Jong en burgemeester Peter Snijders zitten klaar om de vragen te beantwoorden.
Hulp hoort erbij
De PvdA meent dat hulp bij het leven hoort, en dat die dus ook voor iedereen beschikbaar moet zijn. De opvang van 300 asielzoekers vindt zij een goed plan. Zij maakt zich wel zorgen over de inzet van flexwoningen voor zorgbehoevenden, omdat deze gebaat zijn bij stabiliteit. De verwachting dat veel ouderen gebaat zijn bij thuiswonen, vindt zij te rooskleurig. Niet alle ouderen zouden dit kunnen.
Swollwacht vindt dat de ambitie van het streven naar een ongedeelde en inclusieve stad lovenswaardig is. Wel wil zij graag meetbare informatie hierover. Zij heeft zorgen voor kwetsbare wijken, waar te veel kwetsbare mensen worden geplaatst. Wat betreft de komst van een tijdelijk AZC vindt zij dat de omwonenden te laat betrokken zijn, en het getal van 300 asielzoekers te hoog voor wat bij deze wijk past.
Voor iedereen
De VVD benoemt dat in een welvarend land als Nederland, iedereen de beste zorg zou moeten krijgen. In veel gevallen gaat dit goed, maar ook is er soms overlast. Het streven naar de ‘Magic mix’ van zorgbehoevende en reguliere bewoners staat niet in het rapport. Woningen aanbieden van 3 tot 5 ton is niet voldoende. De druk op de keten voor asielzoekers is intens, ook nu vooral vanwege de zorg voor Oekraïne, wat erbij komt. Leefbaarheid en veiligheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Alles moet gebeuren in samenspraak met de stad. Ze wil niet dat de asielzoekers voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning, mensen die al jarenlang op de lijst staan mogen eerst van de VVD.
De ChristenUnie wil dat iedereen een prettig thuis heeft, en dat met rekening te houden met de draagkracht van de wijk. Nieuwe statushouders brengen dingen samen. Je thuis voelen heeft te maken met mensen kennen en gezien worden. Het opvangen van hulpbehoevenden is een morele plicht. In het bijzonder slachtoffers van mensenhandel moeten meer hulp krijgen dan nu, vooral voor re-integratie.
Frisse uitdaging
D66 vindt het goed om te zien dat er plek is voor hulpbehoevenden. Ze vraagt zich af hoever we nu zijn met de opvang. Er ligt een frisse uitdaging voor het aantal woningen. Door het themadebat gaat men nu een aantal verbanden zien. Ze vraagt aandacht voor het fenomeen opbouwwerkers voor in de wijken. Zij wil graag brede welzijn voor alle inwoners. Het verwachten van zorg voor elkaar bij senioren is wellicht te hoog gegrepen, vooral als het gaat om dementie.
De SP ziet dat in 2040 het aantal senioren ligt op zo’n 31.500. Daarom slaat zij alarm. Het voor zichzelf zorgen is het gevolg van het sluiten van zorgcentra. De komende tijd is er een groot tekort aan seniorenwoningen. De woonomgeving moet levensloopbestendig worden gemaakt. Daarbij moeten er voorzieningen komen om onder andere eenzaamheid tegen te gaan. Inzet en ondersteuning van mantelzorgers is belangrijk, zij zijn vaak te zwaar belast.
Fysiek en Sociaal domein
Volt vermeldt dat de eerste gezette stappen goed zijn, zorg begint thuis en in de wijk. Zij wil dat de verschillende terreinen van beleid hierover in de gemeente ontschot worden, dus met elkaar in overeenstemming gebracht. Het fysiek en sociaal domein moeten samen gaan. De inwoners moeten daarbij centraal staan. Kansen liggen in het mixen van doelgroepen. Voor de opvang van vluchtelingen ziet zij het liefst een Europese oplossing. De opvang moet passen bij de buurt, en de omwonenden moeten vanaf het begin worden betrokken.
De PvdD zegt dat je soms de uitwerking niet weet van beleid. Variatie in woonconcepten is daarom belangrijk, bijvoorbeeld co-creatie. Ze heeft weinig vertrouwen in de duurzaamheid en vitaliteit van de stad, omdat de ontwikkeling is vastgelopen. Een groep senioren die eigenlijk hulp nodig heeft valt tussen wal en schip. Wat betreft de asielzoekers vraagt zij zich af hoe de kwaliteit van de opvang geborgd kan worden. Er is ook krapte in de kamers, wat er onder andere voor zorgt dat er spanningen ontstaan rond de huisdieren van de asielzoekers.
Antwoord burgemeester
Burgemeester Peter Snijders beantwoordt de vragen over de asielzoekers. Hij benadrukt dat het hier gaat om statushouders, wat beter bij de wijk past (de beoogde locatie is Meeuwenlaan) dan vluchtelingen waar we eigenlijk nog niets van weten. Voorheen zijn er in Zwolle opvanglocaties geweest van 1.500 of 1.200 asielzoekers, dus de aantallen zijn al fors gedaald.
Het verzoek van het COA om vluchtelingen te huisvesten in Zwolle past bij de landelijke trend en de situatie in de wereld. Op dit moment vangt Zwolle 850 Oekraïners op, dat ziet de burgemeester als een succes. Er is een klankbordgroep vanuit de wijk Kamperpoort ingesteld om te ondersteunen in het beleid. De gehele wijk wordt op de hoogte gesteld van alles wat er gebeurt.
Volgens de burgemeester blijft het altijd moeilijk om draagvlak te krijgen voor dergelijke processen in wijken. Het proces kan dan wel anders, maar de uitkomst zal niet anders zijn.
Antwoord wethouder
Wethouder Dorrit de Jong is blij met de betrokkenheid van de raad. Het programma Zorg en Wonen is gestart omdat steeds meer mensen thuis blijven wonen, de zogenaamde ambulantisering. Er zijn niet genoeg zorgmedewerkers door de krappe arbeidsmarkt. Daarin probeert men met creatieve oplossingen te komen. Vitaliteit, gezondheid en solidariteit staan daarbij centraal. Dat kan niet zomaar in iedere wijk. Er zijn daarvoor gebiedsprofielen opgesteld.
De wethouder werkt aan goedkopere woningen, en de balans tussen vragers en dragers. Met ontschotting is zij het van harte eens. Vanwege de groei van de stad moet er groeigericht gedacht worden. Er moeten duizenden woningen bijkomen de komende jaren, voor mensen die niet allemaal dezelfde zorgvraag hebben. De projecten die er nu zijn, gaan nog niet hard genoeg.
Het is moeilijk om de cijfers concreet te maken, omdat voorspellen geen exacte wetenschap is. Eventuele flexwoonlocaties zouden voor minimaal 15 jaar beschikbaar moeten zijn. Wat betreft mensenhandel zijn er op dit moment geen knelpunten, zegt de wethouder. Voor ouderen wordt er gebruik gemaakt van het versimpelteam.