Verslag: Themadebat gemeenteraad over Sociaal Domein
Zwolle – Op dinsdagavond 11 april 2023 vergaderde de gemeenteraad van Zwolle over het thema Sociaal Domein. Daarbij kwamen zaken aan de orde als vluchtelingenopvang, doelgroepenvervoer en maatschappelijke ondersteuning.
D66 nam als eerste het woord en meldde hoe belangrijk het is om op te komen voor kwetsbare mensen, zodat ze nieuwe kansen krijgen. Het opvangen van vluchtelingen past volgens haar bij de stad. Op bestuurlijk niveau moet er lange termijn beleid voor komen, met draagvlak. Mantelzorg zal volgens deze partij alleen maar toenemen en daarvoor is veel hulp nodig bij regelzaken. Er moet ook een nadruk komen op goede en juiste hulp bij jongeren en hun ouders. De helft van de jongeren heeft nu psychische klachten en dat is zorgelijk, maar moet wel worden genormaliseerd. Organisaties in de zorg moeten meer samenwerken, zegt deze partij.
Kwetsbare jongeren
GroenLinks zegt dat het een opdracht is voor de gemeente om een veilige omgeving te creëren voor kwetsbare jongeren. Zij is blij met de iets betere kwaliteit bij vervoerder Munckhof en de idee dat kinderen ook zelfstandig leren reizen wanneer dat passend is. Het is goed dat dit wordt gemonitord. De meerderheid van de mensen is positief over de ontvangen hulp en dat vindt de partij goed. 1/7 van de kinderen heeft recent behoefte aan hulp, maar de gemeente heeft een relatief klein budget. Dat moet zo breed mogelijk worden ingezet met oog op de behoeften. Ook is de partij dankbaar dat er werk wordt gemaakt van het ontvangen van statushouders en Oekraïense vluchtelingen.
De ChristenUnie refereert aan het zo pas gevierde paasfeest waarin leven het wint van de dood. Zij zet daarmee een parallel met de opvang van al of niet minderjarige vluchtelingen. Zij wil dat er bij deze mensen wordt gekeken naar hun hoop en dromen, en niet zozeer repressief naar wat er fout kan gaan. Wat betreft de klachtenafhandeling van de WMO vraagt deze partij naar de reden waarom een groot percentage van de respondenten van een enquête klachten heeft. Zij wil graag zien dat de ambitie om nul kinderen uit huis te plaatsen gaat lukken.
Onder de maat
De VVD kijkt ook naar de klachtenafhandeling van het WMO, en constateert dat veel mensen niet durven klagen, of hun klacht niet behandeld zien. Vervoerder Munckhof presteert daarbij nog altijd sterk onder de maat volgens deze partij. De Randstad doet te weinig om vluchtelingen op te vangen, en dat moet niet op het bordje van Zwolle terecht komen. Op het budget wordt ruim vier ton opgevoerd voor reiskosten, de VVD wil weten waar dit vandaan komt. Volgens wethouder Van Willigen is dit tevens een deel voor andere kosten.
De SP is blij met de stoere taal richting vervoerder Munckhof, tijdens het voornemen om hen in gebreke te stellen. Zij wil graag dat de gemeente zelf het heft in handen gaat nemen wanneer het gaat om het vervoeren van kwetsbare mensen. Volgens wethouder Van Willigen is dat echter niet de beste manier, vooral omdat het gaat om een grote groep, en omdat er toch al een personeelstekort is in het vervoer.
Schulden
De PvdA kijkt vooral naar de nota’s over schulden en jeugdzorg. De kosten voor levensonderhoud zijn gestegen, en veel jongeren hebben daar last van. Zij wil dat de wachttijd voor een bijstandsuitkering voor jongeren komt te vervallen. Ook wil zij dat AOW’ers geen GBLT belasting meer hoeven te betalen. Zij wil weten wanneer het eerste stappenplan voor de transformatie van de jeugdzorg verschijnt, om de wachtlijsten terug te dringen.
Het CDA ziet dat het blijkbaar helpt om vervoerder Munckhof in gebreke te stellen. Het SWT is volgens deze partij te moeilijk te bereiken, en ziet zij graag beter, vooral voor degenen die moeite hebben met digitaal verkeer en lezen en schrijven. In de jeugdzorg ziet de partij schrijnende voorbeelden. Ambulantisering, normalisering en kleinschaligheid vindt zij goede uitgangspunten.
Oekraieners
Volt heeft rondgekeken bij de Oekraïense school en zag daar een goede sfeer. Mogelijk worden de gebouwen verbeterd voor langduriger gebruik, omdat veel Oekraieners aangeven langer in Nederland te willen blijven. Velen van hen hebben ook al werk gevonden. De partij wil graag gelijke kansen voor degenen die in het ROL komen wonen.
De Partij voor de Dieren zegt dat ruim één miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens leven. Daardoor komen veel mensen in de problemen. Tegelijk moet de draagkracht van de aarde worden beschermd. Zij wil niet dat mensen zelf hun zorgen maar moeten oplossen. Ook wil zij graag voorzieningen waar eenzame mensen anderen kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld om te eten. Door de huidige individualisering is dit extra van belang.
Reactie wethouder Michiel van Willigen
Er is verbetering in de situatie rond het doelgroepenvervoer, zegt deze wethouder, en de manier van aanpak nu is de best mogelijke. Ook zegt hij dat veel hulverleners over de vloer minder storend kan zijn wanneer er informatie wordt uitgewisseld tussen hulpverleners. Veel jongeren worstelen inderdaad met mentale vragen en daar is maatwerk voor nodig, zegt Van Willigen. Een aantal gesloten locaties voor jeugdhulp worden gesloten vanwege de wensen voor kleinschaligheid, normalisering en ambulantisering.
Wat betreft de bereikbaarheid van het SWT staan alle kanalen open. Meer doen is niet mogelijk, aldus Van Willigen.
Reactie wethouder Dorrit de Jong
Bij de klachtenafhandeling in het Sociaal Domein worden de klachten zo dicht mogelijk bij de betreffende personen neergelegd en dat is ook nodig, zeg twethouder De Jong. Om die reden wordt er niet een centrale klachtenfunctionaris aangesteld, dat zou ook maar bureaucratie opleveren, zegt zij. Moties van de gemeenteraad zijn leidend voor de aanpak in het domein, daarbij zijn voorstellen nooit helemaal dichtgetimmerd.
Het ROL gaat over een paar weken open en er komt daarvoor een ijkmoment in juni met de klankbordgroep van bewoners en omwonenden. Ook organiseert het COA altijd open dagen in september.