Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat gemeenteraad over Fysieke leefomgeving en Stadsontwikkeling

Zwolle – Maandagavond 31 oktober was er in de gemeenteraad van Zwolle een themadebat over de fysieke leefomgeving en stadsontwikkeling. Acht informatienota’s werden tegelijk genomen voor de fracties om hun standpunten daar omheen kenbaar te maken.

Er waren ook twee insprekers, die eerst aan de beurt kwamen. De heer Ed Verhoeven combineerde het woonvraagstuk met het vluchtelingen vraagstuk en kwam vooral op voor de cultuur in Kamperpoort, waar veel mensen een sociale huurwoning nodig hebben. Hij ziet hier een schrijnend tekort.

Mary Lenigebeeke, Nico van Houten en Wibo Heule spraken gezamenlijk in over het perceeltje bos tussen hun woningen. Dat zou van bestemming bos naar wonen gaan, en daar spreken zij zich sterk tegen uit. Er zou veel sprake zijn van biodiversiteit daar, die teniet zou gaan bij bebouwing.

Woonambitie

Swollwacht vindt dat het realiseren van de woonambitie hoge prioriteit heeft. Tegelijkertijd worden de aspiraties van 2022 niet gehaald. Ze vindt dat de raad daarbij ook kritisch naar zichzelf moet kijken. Heeft de raad door haar procedures vertragend gewerkt? Ook is Swollwacht blij met het diervriendelijke ganzebeheerplan.

GroenLinks is blij met de versnelling van de bouwplannen, en het vergroten van de (veilige) ruimte voor fietsers. Ze vindt het mooi dat er meer gedeelde voorzieningen komen, zoals wasmachines, werkplaatsen en terrassen. Het snelle onderzoek naar de woonbehoefte is nog van voor de oorlog in Oekraïne en derhalve niet snel genoeg. De groei in Zwolle zit vooral in het aantal immigranten, en dat bepaalt ook de soort woningen. De fractie voorziet nog problemen op het vlak van de stikstof uitstoot. Woensdag komt er een uitspraak van de Raad van State over stikstof in bouwprocessen.

Overheid faciliteert

De Partij voor de Dieren doet een oproep. Zij wil meer burgers en organisaties inzetten om de stikstofuitstoot te verminderen. Nu wordt alle fossiele industrie en stikstofuitstoot nog gefaciliteerd door de overheid, dat moet veranderen. 75% van de stikstofuitstoot in Zwolle komt van ammoniak, en dus de veehouderij. Wat uit de bouw komt is vooral stikstofoxide, en dat slaat minder snel neer. De stikstofruimte waarmee nu wordt gerekend is een schijnoplossing. Het motto ‘niet alles kan overal’ is teveel een understatement.

Voor de PvdA geldt dat er te weinig woonruimte komt voor de 10.000 Zwollenaren die op dit moment een woning zoeken. Er moeten vooral veel sociale huurwoningen worden bijgebouwd.  Er is nu al een achterstand met sociale woningen, die kan alleen nog maar groeien.

Risico van flexwoningen

De SP vertolkt ook dit standpunt, maar voegt eraan toe dat de flexwoningen die worden gebouwd een risico vormen voor de kwaliteit, voor het energielabel, en voor de mogelijkheid dat mensen met zo’n woning binnen de kortste keren op straat kunnen komen te staan. Dat de wijkopbouw in balans moet zijn vindt zij een slecht excuus.

D66 ziet dat er veel gebeurd in de fysieke leefomgeving en de rode draad daarbij is versnelling. Er wordt goed gewerkt in samenhang met de wijk. Zij is blij met de toevoeging van flexwoningen, omdat dit snel sociale woningen toegevoegd boven de al geplande 30%. Zij wil van de wethouder horen hoe deze de komende jaren het aantal sociale woningen op peil wil houden. De opgave in het stikstofdossier kan nog groter worden, zegt ze.

De ChristenUnie stelt de vraag of de plannen voor de fysieke leefomgeving genoeg zijn, en goed genoeg. Wat betreft de kwaliteit is het woord ‘vergroenen’ niet veelzeggend. Daarom stelt zij de norm 3/30/300 voor, waarbij dichtbij groen moet zijn voor iedereen. (3 bomen, 30% bladerdek en op 300 meter een park). Er moet leefbaarheid zijn en klimaatrobuustheid. De partij voert een pleidooi voor de rechtvaardige straat, waarbij er meer ruimte is voor spelletjes, ontmoeting etcetera.

Woningen in buitengebied

Voor de VVD is het belangrijk om met een uitleglocatie te komen voor de woningbouw. Zij haalt een landelijk onderzoek aan waaruit zou blijken dat de behoefte aan grondgebonden woningen (huis met tuintje) groter is dan die aan appartementen, en derhalve precies tegenovergesteld aan wat het college ondervonden heeft. Ook de aanpak van de rotonde op de Eli Heimanlaan in Stadshagen kan wat versnelling gebruiken, vooral voor de veiligheid van fietsers daar.

Het CDA wil voor iedereen een eigen huis, een plek onder de zon, zoals zij het liedje van René Froger aanhaalt. Momenteel is het proces met ambtenaren, bestuurders en de gemeenteraad een vertragende factor voor de woningbouw, zegt zij. Verder zijn er al veel agrariërs bezig met vernieuwing vanwege het stikstofprobleem, en sommigen stoppen al.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Het college gaat zorgvuldig om met het bestemmingsplan van het perceeltje bos van de insprekers, zegt wethouder Rots als eerste. Wat betreft de woningbouw, is het doel van het coalitieakkoord vooral rust, zodat de plannen voortgang kunnen vinden. Aanpassen van de plannen zou onrust geven. De uitspraak van de Raad van State woensdag over de stikstofuitstoot wordt spannend. Samen met de rijksbouwmeester is een prijsvraag gelanceerd voor duurzaam bouwen.

Aan de fasering van het project aan de Eli Heimanlaan werkt men ook. Het college heeft een zienswijze ingediend bij de Provinciale Staten over de plaatsing van windmolens, zij wil zelf het heft in handen houden op het eigen grondgebied. In alles wil het college rekening houden met participatie van inwoners en belanghebbenden.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

Volgens wethouder De Jong zijn de zorgen over de woningproductie terecht, maar is Zwolle goed op weg. De plannen gelden voor langere termijn, en daarom is het snelle onderzoek dat is gedaan nog wel relevant, zegt zij. Ook is de focus verschoven naar in totaal 50% betaalbare woningen en komen er enkele honderden flexwoningen, die volgens de wethouder beter van kwaliteit zijn dan bijvoorbeeld jaren ’30 woningen die er nu staan. Zij belooft ook dat niemand op straat komt te staan wanneer een flexwoning zou vervallen.

Reactie wethouder Arjan Spaans

De gemeente gaat monitoren of er sprake is van vogelgriep bij de ganzen in Zwolle en het is gebleken dat de ganzen op een andere plek zijn gaan fourageren door de maatregelen die zijn genomen. Daardoor is er nu minder overlast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button