Nieuws uit ZwolleOpiniePolitiekVoorpagina

Verslag: Themadebat gemeenteraad over economie en vrijetijdsbesteding

Zwolle – Maandagavond 31 oktober 2022 was er in de gemeenteraad van Zwolle een themadebat over economie en vrijetijdsbesteding. Een themadebat dient ervoor dat de raad haar standpunten kan delen.

De VVD begon het debat met haar betoog. Vele Zwollenaren genieten wekelijks van een drankje, musea, live muziek etcetera, zegt zij. Investeren in de stad is nodig voor het toeristisch perspectief. Ook kijken naar het verleden is belangrijk. Dat kan in het Hanzejaar 2023, maar hoe realistisch is de wens om culturele hoofdstad van Europa te worden in 2033? Zij vraagt aan de wethouder wat er nodig is om tot het Urban Sports Park te komen in Stadshagen.

Kostendelersnorm

De PvdA richt haar betoog op de kostendelersnorm. Het college wil kijken of mensen in de bijstand die gaan samenwonen, nog enige tijd hun uitkering kunnen behouden. De partij wil de pilot daarover in Tilburg niet afwachten, maar zelf een pilot starten.

GroenLinks vindt dat kunst en cultuur voor iedereen moet zijn. Het is daarbij ook van belang over grenzen te kijken. Er zijn vele bevlogen makers. De toegankelijkheid kan echter nog wat groter, niet alleen voor rolstoelers, maar ook voor slechtzienden en slechthorenden, en voor mensen met een kleine portemonnee. De partij is ook groot voorstander van het afschaffen van de kostendelersnorm.

Effect op de stad

Het CDA is trots op de rijke cultuur in Zwolle. Ze hoopt dat de gemeente zich blijft inzetten voor nieuwe initiatieven. Kunst in de openbare ruimte heeft een effect op de stad. De partij is blij dat Zwolle de hoofdrol pakt in het Hanzejaar 2023. Zouden echter de stadsgrachten ook kunnen worden opgenomen in de plannen?

De ChristenUnie zegt dat de moeilijkheid van de stad niet ligt in de nieuwe ideëen, maar aan het ontsnappen aan het oude. Ze haalt een uitspraak aan uit het boek “Er is leven na de groei’. Rijker worden betekent niet per definitie gelukkiger worden. Dit zegt de partij in het kader van het onderwerp steun aan ondernemers, nu vanwege de energiecrisis. Veel culturele initiatiefnemers laten vasthoudendheid zien, en dat vindt de partij mooi. De drempel voor bezoek aan het  bevrijdingsfestival (BFO) moet laag blijven.

Cultuurhistorie

Swollwacht kijkt naar de eerste editie van Art Flow Zwolle en geeft haar complimenten dat de gemeente wil investeren in de ontwikkeling van talent. Betalen voor het BFO vindt zij niet wenselijk. De oprichting van de Stichting Cultuurhistorie Zwolle vindt zij een goede ontwikkeling, dit is in de plaats gekomen van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ).

D66 becomplimenteert alle ontwikkelingen rond cultuur in Zwolle van de afgelopen tijd. Ook de toekomst ziet er volgens haar schoon uit. Ondernemers, inwoners en verenigingen hebben hun bijdrage. Ze vindt het goed dat de kostendelersnorm wordt afgeschaft voor inwonende kinderen tot en met 27 jaar. Ook is zij blij met het komende
Urban Sports Park in Stadshagen.

Bevrijdingsfestival

De SP vindt het jammer dat het beloofde onderzoek rond eventuele misstanden bij RTV Focus nog op zich laat wachten. Goed nieuws vindt zij echter dat de wethouder voornemens is om geen toegang te vragen voor het BFO. Zij vraagt wat voor zetje de wethouder nodig heeft om dit zo te houden.

Volt houdt een warm pleidooi voor Europese betrekkingen, ook in de culturele sector. Participatie, emancipatie en integratie zijn het uitvloeisel van de culturele sector, en van sport. Daarom is zij ook groot voorstander van het Urban Sports Park. De uitdagingen rond het Hanzejaar 2023 moeten volgens haar met voortvarendheid worden aangepakt. Historisch besef is een groot goed hierbij.

De PvdD is zeer kritisch over het vervuilend vermogen van cultuur. Zij noemt als voorbeeld de fans van Guus Meeuwis, die hem massaal achterna vliegen voor een concert in New York of Tokio. Dat vergt veel CO2 uitstoot. Ook wil zij voorkomen dat de natuur schade ondervindt door evenementen in bijvoorbeeld broedgebieden, of met energie intensieve lichtshows of grote reuzen. Zij is overigens niet tegen cultuur in het algemeen.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld verwacht niet dat het BFO binnenkort toegang gaat vragen, omdat de provincie samen met de gemeente hebben bijgedragen aan het weerstandsvermogen van deze organisatie. “Geld dat we niet hebben kunnen we niet uitgeven”, zegt zij in het kader van het Hanzethemajaar. Zwolle kan in de jaren erna iets eraan overhouden, bijvoorbeeld een kennishub, of een spoorlijn Enschede-Münster. Het culturele veld is breed uitgenodigd voor het Hanzejaar.

Het is belangrijk om erop toe te zien dat straks niet alle evenementen zich buiten de stad gaan bevinden, vanwege de veranderende situatie bij de ÏJsselhallen en de nieuwe eventlocatie. De bedoeling van de gemeente op die plek is aanbod van Bussiness to consumer en bussiness to bussiness.

Volledige toegankelijkheid voor alles is soms volgens de wethouder niet te realiseren, omdat het te duur zou zijn.

Reactie wethouder Michiel van Willigen

Voor het realiseren van het Urban Sports Park is er een combinatie van eigen middelen en subsidies nodig. De gemeente wil erover met betrokkenen rond de tafel. De wethouder is onder de indruk van hoe initiatiefrijk Zwolle is.

Reactie wethouder Paul Guldemond

Volgens wethouder Guldemond zijn ondernemers geraakt door energiekosten, personeelsgebrek, grondstoffenschaarste en gebrek aan ruimte voor uitbreiding. Er zijn regels voor compensatie, maar bedrijven moeten zich bij voorkeur zelf aanmelden. De gemeente gaat niet iedereen persoonlijk benaderen.

Wat betreft sociaal ondernemerschap zijn veel ondernemers voorstander van verduurzamen en inclusie. Dat stemt hoopvol. Zij willen iets terug doen voor de maatschappij. Het tijdelijk afschaffen van de kostendelersnorm is vooral bedoeld om mensen in de bijstand meer vertrouwen te geven om aan het werk te gaan. In het verleden is echter gebleken dat zij na deze periode van gewenning toch weer terug in de uitkering vallen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is tevens later terug te kijken. Ook zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren