Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: Rondetafelgesprek gemeenteraad over knelpunten bij Passend onderwijs

Zwolle – Maandagavond 22 mei was er in de Zwolse gemeenteraad een Rondetafelgesprek over de ontwikkelingen en knelpunten rondom het Passend onderwijs.

Bij het gesprek waren veel deskundigen uit de onderwijswereld aanwezig. De aanleiding voor het gesprek dat is aangevraagd door de PvdA, was de berichten over de lange wachtlijst voor het speciaal onderwijs. Passend onderwijs houdt in dat alle leerlingen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Wachtlijst

Het betekent niet dat alle leerlingen die extra steun nodig hebben op een reguliere school blijven, speciaal onderwijs blijft nodig. Voor de Ambelt (Zwolse school voor speciaal onderwijs) was directeur Hoogendijk aanwezig. Hij vertelde dat op dit moment zo’n 70 leerlingen op de wachtlijst staan, maar dat betekent niet dat er voor hen geen onderwijs is, er zijn andere maatregelen voor genomen. Ook verwacht hij, in antwoord op een vraag van agendeerder PvdA, dat na de zomer de wachtlijst is weggewerkt.

De afspraken die speciaal onderwijs maakt met de gemeente houden in voornamelijk dat er samenwerking is tussen scholen, gemeente en jeugdhulp. Gesprekken met onderwijswethouder Michiel van Willigen lopen goed. Er is al veel goeds gerealiseerd, aldus medespreker Elsinga van Stichting OOZ. De ChristenUnie vindt dat de samenwerking tussen gemeente en onderwijs niet vanzelfsprekend is, maar is wel dankbaar dat het nu goed loopt. Zij vraagt speciale aandacht voor de groep hoogbegaafde kinderen. Is er iets te regelen voor deze groep? Gerdien IJzerman van Ondersteuningsteam jeugd en gezin zegt daarop dat het voor extreme gevallen nog steeds moeilijk is, maar zij ervaart de eerste effecten van het wijkgericht werken.

In de wijk

De VVD wil geen kinderen de wijk uit, ook niet voor speciaal onderwijs. Volgens inspreker Elsinga praat men daar over, maar is het een complex, maar belangrijk thema. Het betekent dat scholen heel veel expertise nodig hebben hierover. GroenLinks wil vooral weten hoe het met de inclusie staat in het speciaal onderwijs. Kan iedereen terecht? Dat beamen de medesprekers. De PvdD vraagt zich af waar de financiering voor dit speciaal onderwijs vandaan komt. Elly Hofstede van het expertisecentrum Passend Onderwijs antwoordt daarop dat de thuissituatie en de context vanhet kind moeten worden meegenomen, en soms kom je er niet uit, zegt ze. De lijntjes lopen wel steeds gemakkelijker.

D66 wil weten waar de grootste knelpunten zitten. Elly Hofstede zegt daarop dat er niet één antwoord op is, en dat iedere context en thuissituatie anders is. De ChristenUnie richt zich op de wachtlijst van de Ambelt en wil weten hoe het kan dat het de afgelopen jaren goed ging, en nu ineens weer minder. dat komt volgens directeur Hoogendijk onder andere door corona en de terugslag van eerdere maatregelen tot nieuw beleid. De aantallen leerlingen in het speciaalonderwijs zijn bij de invoering van het Passend Onderwijs eerst sterk gedaald, maar lopen nu weer op doordat blijkt dat reguliere scholen het toch niet aan kunnen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen nop maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de livestrream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel opde indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button