Zwolle – Dinsdagavond 31 mei is in de gemeenteraad van Zwolle het coalitieakkoord besproken en hebben de nieuwe wethouders de eed of belofte afgelegd. Infomateur/formateur Arie Slob deed kort verslag. Hij was vol lof over de snelheid waarmee dat in Zwolle is gegaan, zij loopt voorop bij de 100.000+ steden. De formerende partijen ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA zijn 16 keer bij elkaar gekomen met alle onderhandelaars en er is in goede harmonie met elkaar gesproken over de grote thema’s. Hij hoopt dat de nieuwe ploeg wethouders met energie en liefde voor de stad aan de slag gaat.
Alle fractievoorzitters van de coalitie partijen mochten als eerste hun verhaal doen over het coalitie akkoord, daarna de oppositie partijen. Alle partijen spraken hun dank en waardering uit voor alle betrokken partijen in de formatie.
Kansen
De ChristenUnie ziet dat iedere coalitiepartij zijn eigen speerpunten heeft, zoals de heilige overtuiging om goed voor de schepping en elkaar te zorgen bij GroenLinks, of een dak boven het hoofd voor iedereen bij het CDA. De CU wil kansen voor alle jongeren in Zwolle, en indien nodig hulp dicht bij huis, en preventie bovenaan. Ze is blij met de verruiming van de kindregeling armoede die de limiet van het inkomen voor hulp op 130% van het minimum zet. Om de stad en de aarde door te kunnen geven aan de volgende generatie gaan ze hem klimaatneutraal maken. Windenergie is kosteneffectief.
GroenLinks opereerde onder het motto ‘Samen naar een waarde(n)volle toekomst’, en dat houden ze vast in het coalitieakkoord. Vertrouwen, verbinding, eigenheid en verstandige keuzes staan daarbij voorop. Er komt ruimte voor wonen, circulariteit en verantwoordelijkheid voor klimaatdoelen door inwoners en gemeente. Bewoners kunnen en willen initiatieven nemen. GL is buitengewoon trots op het inclusief Zwolle, waar iedereen mag meedoen, en op het armoedebeleid.
Gelijkheid
D66 is erg blij met de aanpak van kansenongelijkheid en het werken aan armoede (de voorkoming daarvan). Ze is blij met de plannen voor mobiliteit en het versnellen van de bouwplannen. De stad blijft bereikbaar. Ook is zij blij met het algemeen preventieve aanbod in het sociaal domein, en het programma vitaal en waardig ouder worden voor senioren. Zij is trots op het gelijke aandeel man/vrouw in het nieuwe college, en blij met de grote aandacht voor cultuur.
Het CDA roemt de menselijke maat en de bruisende stad in het formatieproces en in het akkoord. Zij benadrukt dat het besturen van een stad altijd een samenwerking is tussen veel verschillende betrokkenen. In het nieuwe coalitieakkoord ligt dan ook de nadruk op samen zij aan zij te werk gaan. Zij denkt dat de klimaatopgave nog op tijd wordt aangepakt. Blij is zij met de preventieve aanpak op het sociaal domein. De inzet van vrijwilligers wordt geborgd, en jongeren krijgen in de wooncrisis meer kansen.
De oppositie
De VVD hekelt de lastenstijging voor ondernemers die eraan komt in het coalitieakkoord. Deze ondernemers hebben het al moeilijk door corona en zouden moeten worden ontzien. Volgens coalitiepartij GroenLinks echter is er goed gezorgd voor de ondernemers. Eerst streeft het college naar normalisering na corona, daarna misschien later meer.
De PvdA ziet dat solidariteit en vooruitgang uitdagingen zijn in onze tijd, er moet niet té optimistisch worden gekeken, waarschuwt ze. Ze ziet graag samenwerking tussen inwoners en overheid, en is blij met de opstelling van de coalitie daarin. Kansengelijkheid is een groot goed voorde PvdA. Er zullen altijd mensen blijven die blijvend hulp nodig hebben, zegt de partij, en ze vertrouwt erop dat er ruimte is voor de raad onder het akkoord.
Slecht idee
Swollwacht is zeer verbolgen over de plannen om in de stad te bouwen met inbreiding in plaats van uitbreiding buiten de stad. Volgens haar gaat de bouw ten koste van de leefbare ruimte in de stad. Het wordt gewoon drukker. Ook het plaatsen van windmolens bij De Haerst vindt zij een slecht idee, vooral vanwege de te verwachten netcongestie. Het CDA dient Swollwacht van repliek en zegt dat tegen de tijd dat de windmolens daar staan, ook het energienetwerk al is aangepast.
De SP vindt het goed dat in het akkoord wordt gestreefd naar brede welvaart. Maatschappelijke betrokkenheid, gezondheid en onderwijs worden goed bedeeld. Aan fundamentele gelijkheid wordt echter te weinig gedaan volgens haar. De coalitie ziet het armoedeprobleem als een soort natuurverschijnsel, terwijl het voortvloeit uit het kapitalisme en neoliberalisme, kortom de marktwerking, en andere economische oorzaken. Ook in het armoedebeleid is preventie nodig.
Erkenning
De PvdD haalt het 50-jarig jubileum van De Club van Rome aan (met rapport Grenzen aan de Groei). Er is steeds meer erkenning voor het klimaatprobleem, maar er moet nog veel veranderen. Klimaat, natuur en biodiversiteit zijn zeer belangrijk. Er is een grote urgentie voor al deze onderwerpen. Ze is blij dat de raad de ruimte krijgt om mee te denken in de besluitvorming. Het is belangrijk dat Zwolle als provinciale stad leefbaar blijft. Swollwacht stelt de PvdD de vraag of zij Zwolle op slot wil zetten wanneer er niet gebouwd kan worden in de natuur of vanwege de natuur. Daarop antwoordt de PvdD ietwat ontwijkend.
Volt brengt het IJslands model van fundament met vertrouwen aan de mens. Het is belangrijk dat burgers zich in hun eigen land thuisvoelen. De fractie is blij met de voorgenomen wijkbudgetten en het versterken van de verbinding tussen inwoners en samenleving. Belangrijk is inzicht in de ecologische voetafdruk van inwoners. De SDG’s ( Social Development Goals van de VN) moeten meer specifiek worden. Investeren in sport, kunst en jongeren is belangrijk. Ook wil zij een stadspas invoeren met kortingen voor verschillende doelgroepen.
Benoeming wethouders
Paul Guldemond, Dorrit de Jong, Gerdien Rots, Monique Schuttenbeld, Arjan Spaans en Michiel van Willigen zijn deze avond benoemd als wethouder van de gemeente Zwolle in een fulltime functie.