Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Laatste gemeenteraadsvergadering voor zomerreces

Zwolle – Maandagavond 11 juli was de laatste gemeenteraadsvergadering van dit seizoen. Het was een besluitvormingsronde met 37 agendapunten. Er waren veel insprekers, mondelinge vragen en moties. Ook de voorjaarsstukken, waarover eerder is gedebatteerd, werden weggehamerd.

De eerste inspreker was Marco de Kok, namens de autonome kunstenaars in Zwolle. Zij zien dat er experimentele kunst is, zoals het Langhuis en mainstream kunst, zoals de Fundatie. De in Vak Z verenigde kunstenaars willen zich hard maken voor iets daar tussenin.

Vrouwenstandbeelden

De tweede inspreker was Lucia de Vries namens het Vrouwenplatform Zwolle. Zij constateert dat er wel veel standbeelden zijn in Zwolle van mannen, maar niet echt van vrouwen. Zij pleit voor meer aandacht voor vrouwen in Zwolle. Uit de geschiedenis, maar ook van alle soorten achtergrond, zodat meiden en vrouwen zich daaraan kunnen spiegelen. Het gaat niet alleen om standbeelden, maar ook bijvoorbeeld educatie en/of festivals.

Tim ten Klooster sprak in namen de omwonenden van de Milligerplas. Hij keerde zich tegen de hoogbouw die daar gepland is, en vind het gedrag van de gemeente hierin misleidend. Hij kreeg Swollwacht aan zijn zijde.

Mevrouw Langen sprak ook in. Zij deed dit namens het bewonerscollectief Holtenbroek. Er is daar veel overlast ervaren van de renovatiewerkzaamheden en het gedrag van woningcorporatie Delta Wonen hierin. Er is volgens haar te weinig gedaan om de bewoners te horen.

Huisartsen tekort?

De SP kwam met het bericht dat er een huisarts in Holtenbroek moest stoppen, en maakt zich er zorgen over dat mensen op die plek geen huisarts meer kunnen vinden. Het college van burgemeester en wethouders meldt dat de patiënten verdeeld zijn over andere huisartsenposten in de buurt, maar erkent ook dat dit geen structurele oplossing is. Zij ziet het gevaar in de toekomst van te weinig huisartsen vanwege de vergrijzing.

Ook over de misstanden bij huisjesmelkers kwam de SP met vragen. Er zijn in Zwolle 11 panden van één en dezelfde huisjesmelker die er abominabel aan toe zijn. Denk aan schimmel in de vertrekken, losliggende elektriciteitskabels en gaten in het dak. Wethouder Gerdien Rots vindt dit niet acceptabel, en ziet dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente vanwege de woningwet en het bouwbesluit.

De PvdA wil weten waarom het participatiebeleid in het kader van de Omgevingswet vertraging heeft opgelopen. Wethouder Schuttenbeld spreekt daarop geruststellende woorden. Zij vindt dat het proces tussen partijen, organisaties, inwoners en gemeenteraad tijd nodig heeft.

Nieuwe Veemarkt en Meeuwenlaan

De SP wil graag dat op deze locatie de grond in handen blijft van de gemeente, en in erfpacht wordt uitgegeven. Wethouder Rots wil hier gedeeltelijk aan voldoen. Ook wil de SP een groter aandeel sociale huur op deze plek. Volgens de wethouder zijn de aantallen volgens afspraak. Er is een tekort aan alle soorten woningen, niet alleen aan sociale huurwoningen.

De VVD wil meer inzet van de MPV ( MeerjarenPrognose Vastgoed) om geld te verdienen en zo meer in de stad te kunnen steken. Wethouder Paul Guldemond vindt dit niet een goed idee, hoewel hij vindt dat de stad voldoende financiën nodig heeft.

Alle fracties van de raad zijn het eens met het voorstel van de Partij voor de Dieren om bij ieder beleidsplan van de gemeente een duurzaamheidsparagaaf te voegen. Het is volgens haar belangrijk om te weten wat de impact is op de natuur van alle besluiten.

Minimumloon omhoog

Er is een vraag ingediend van onder andere de PvdA om minimumloon te eisen voor alle personen die direct of indirect voor de gemeente werken. Volgens wethouder Guldemond krijgen medewerkers van de gemeente al een hoger minimumloon, maar voor indirecte werknemers is dat te lastig. Het wordt dan wel heel breed, en bijvoorbeeld een bouwbedrijf zou dan meteen al haar werknemers meer moeten geven.

De PvdA wil ook graag dat het participatiefonds bereikbaar blijft voor AOW’ers, maar de wethouder zegt dat zij dit, na onderzoek, niet nodig hebben. In individuele gevallen kan er maatwerk worden geboden.

Vanwege de impact van corona op jongeren hebben zij zelf een platform opgericht. Dit willen zij graag voortzetten en daarvoor is een budget nodig. Wethouder Michiel van Willigen zegt dit toe, en wel uit de overgebleven corona-gelden.

Informatiekloof wordt gezondheidskloof?

De PvdA wil graag aandacht voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. Hun problemen om om te gaan met computers en andere informatie kan ervoor zorgen dat hun leefstijl minder gezond is of wordt. Volgens wethouder Van Willigen appelleert deze vraag aan een brede aanpak. Volgens hem is de GGD hier hard mee bezig. Zij gebruiken daarbij kennis en praxis.

Vanwege de enorme prijsstijgingen in de afgelopen tijd, lastte de raad nog een mini-debatje in. De SP is bang voor overschrijdingen van de budgetten, en vindt dat de fracties extra kritisch moeten zijn. De PvdA haalt de waarde van het budgetrecht voor de raad aan. De VVD vindt dat projecten niet zomaar mogen vertragen. GroenLinks sluit zich daarbij aan en zegt dat het lastig is om de financiële consequenties te overzien. De wethouder staat voor een kloppend financieel beleid.

Alle partijen nemen de motie van de PvdA voor een meer toegankelijke fietsenstalling bij het station aan. Volgens wethouder Gerdien Rots zijn de ambities in de loop der jaren veranderd, en dus maakt zij hier werk van met NS en ProRail, die hiervoor verantwoordelijk zijn.

3/30/300

De meeste partijen van de Zwolse raad willen de ambitie van 3/30/300 uitvoeren. Het gaat hierbij om bomenbeleid. 3 bomen zichtbaar vanuit iedere tuin, 30 in de straat, en 300 meter tot een stadspark voor iedereen. Volgens wethouder Schuttenbeld wordt de vraag meegenomen, zou eventueel iets andere vorm kunnen krijgen, gaat over groen in de stad.

Actuele ideëen

De gemeenteraad wil in meerderheid dat er nog aan de bel getrokken wordt bij de Eerste Kamer over de mogelijke aansluiting bij het CETA handelsverdrag met Canada. Door dit verdrag zou het mogelijk worden dat ondernemers de staat kunnen aanklagen vanwege regulering over bepaalde delen van hun bedrijfsvoering. Dat gaat in tegen het verantwoordelijkheidsbesef van ondernemers voor een goede, duurzame en solidaire wereld. Dinsdag 12 juli beslist de Kamer hierover, dus de brief van de gemeenteraad moet direct op de bus.

Gerelateerde artikelen

Back to top button