Nieuws uit ZwollePolitiek

Verslag: Gemeenteraad roept motie-indieners tot de orde

Zwolle – Op maandag 5 september 2022 zou er een spoeddebat zijn in de gemeenteraad van Zwolle over de crisisnoodopvang van vluchtelingen op een boot in de Prinses Margriethaven. Er waren signalen gekomen dat de gemeente dit niet op tijd had voorgelegd aan de bewoners daar en dat zij voor een voldongen feit waren geplaatst.

Het spoeddebat, waarvan de VVD-inititatiefnemer later zei dat het een gewoon debat was, ging niet door, maar er lagen wel een aantal moties waarover stemverklaringen werden afgelegd. De motie van Volt, GroenLinks, PvdA, PvdD, D66, ChristenUnie, CDA en SP om het debat wat breder in te zetten werd wel aangenomen. Het debat zou dan moeten gaan over wanneer asielopvang belangrijk is, een structurele oplossing biedt en alle organisaties betrokken worden, inclusief natuurlijk inwoners. Dit debat wordt zo spoedig mogelijk ingepland.

Insprekers

Er was een drietal insprekers uit Holtenbroek over het asielschip, waarvan één zijn bijdrage introk na aanneming van de motie. Eén van de inspreeksters was zeer verbolgen over het feit dat de komst van het schip niet op tijd is gecommuniceerd door de gemeente. Wethouder Dorrit de Jong vertelde dat het niet anders kon, omdat men snel moest handelen in deze crisissituatie, en dat het college van burgemeester en wethouders zelf ook pas op 15 augustus wisten wat er stond te gebeuren. Op 16 augustus zijn de omwonenden geïnformeerd.

Eén inspreekster uitte haar bewondering, en was blij dat zij iets kon doen voor de vluchtelingen en tegen de mensonterende situatie in Ter Apel. Zij ondervindt geen overlast van de asielzoekers. Zij verkreeg applaus van de raad voor haar inbreng.

Druk op de ketel

Na de pauze is er nog gesproken over enkele moties vreemd aan de dag. Swollwacht diende een motie in waarin zij het college oproept om eerder en beter te communiceren in gevallen van vluchtelingenopvang. Wethouder Dorrit de Jong antwoordt daarop dat er een groot verschil is tussen crisisnoodopvang en een blijvend AZC. Het beleid van de gemeente is er sowieso op gericht de inwoners op de hoogte te houden. Daarom ontraadt wethouder De Jong deze motie en Swollwacht houdt hem vervolgens aan, dat wil zeggen bewaard voor eventueel later moment.

Tevens diende Swollwacht een motie in waarbij zei benadrukte dat communicatie met inwoners over dit soort zaken onrust en angst kan voorkomen. Burgemeester Peter Snijders gaf daarop een officieel statement af waarop hij zei dat hij de gang van zaken rondom de communicatie betreurt, maar dat er geen andere mogelijkheid was. Eén van de partijen merkte daarbij op dat, wanneer de omwonenden eerder waren geïnformeerd, de actie hetzelfde was gebleven en dat ze er vervolgens toch in berusten. Swollwacht houdt ook deze motie aan.

De laatste motie is van de VVD en zij wil met behulp van de rijksoverheid het bouwen van flexwoningen versnellen. wethouder Dorrit de Jong zegt daarop dat zij al alles op alles zet om snelheid te bereiken, Zij verwacht dat in het najaar een voorstel naar de raad komt waarmee deze kan instemmen (of niet). Omdat er al alles wordt aan gedaan, ontraadt de wethouder ook deze motie. Ze wordt aangehouden door de VVD.

Overigens zijn alle partijen het er over eens dat de situatie in Ter Apel onmenselijk is en ongewenst, en willen zij allen iets doen voor (deze) vluchtelingen. GroenLinks steunt het beleid van de wethouder.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button