Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad over eerste fase transformatie Oosterenk

Zwolle – Maandagavond 9 september was de gemeenteraad van Zwolle in debat over de ruimtelijke ontwikkelingen in het centrumgebied van Oosterenk. Oosterenk wordt in fases omgebouwd van een monofunctie-gebied naar een gevarieerd gebied met wonen, werken en recreëren. Daarvoor wordt een zogenaamde magische mix toegepast. Er komen 577 woningen en erbij behorende voorzieningen in het gedeelte van het plan dat nu voorligt bij de gemeenteraad. Het gebied Oosterenk wordt in drie fases aangepakt, het centrumgebied is de eerste fase.

Er waren drie insprekers over dit onderwerp. Yvonne Baars sprak in namens nazorgcentrum IntermeZZo. De organisatie is bezorgd over de gevolgen van de transformatie voor hun instelling, zoals de grootte van  de binnentuin en de loopafstand vanaf het ziekenhuis. Zij hopen dat het college hun aandachtspunten meeneemt in de besluitvorming.

Woontoren

De heer Blenke sprak in namens bewoner van de wipstrik, in de buurt van Oosterenk. Hij hekelt het plaatsen van een woontoren van 70 meter, omdat dat ten koste zou gaan van de privacy van de omwonenden, en schaduwwerking zou geven. Wethouder Gerdien Rots zei daarop in haar reactie dat de kaders voor bouwhoogte al eerder door de gemeenteraad zijn vastgesteld, en dat deze niet overschreden zijn met deze plannen.

Christian de Rode sprak in namens de bewoners van het pand Dokter Spanjaardweg 11. Zij hopen dat er duidelijkheid komt voor wat er gebeurt met de panden tot de tijd dat deze gesloopt worden ten behoeve van dit plan in 2026.

Geen spijt

De eerste fractie die haar bijdrage hield was Swollwacht. De partij gelooft niet dat Zwolle geen spijt krijgt van deze plannen, vooral vanwege het parkeerbeleid en de geplande hoogbouw. De parkeernormen zijn nog strenger dan in de Spoorzone, en deze partij denkt dat dat een groot probleem gaat worden, dat zichzelf niet oplost. Wethouder Rots zegt daarop dat de verkeersstromen tegengesteld gaan. De bewoners gaan in de spits het gebied uit en de werkers erin, zodat de spits niet dichter wordt. Dit is onderzocht door een gerenommeerd onderzoeksbureau.

De VVD maakt zich er zorgen over dat grootgebruikers van zorg, onderwijs en sport, en ondernemers, in het gebied willen vertrekken omdat het voor hen minder aantrekkelijk wordt wanneer er veel bewoners in trekken. De wethouder neemt deze zorg weg door te zeggen dat het gebied voor alle gebruikers aantrekkelijker wordt, dus ook voor de ondernemers. Dit wordt voortdurend gemonitord, zegt Rots.

Zichtbare historie

De ChristenUnie ziet graag dat de historische waarde van Oosterenk zichtbaar wordt in het vernieuwde gebied. Het was voorheen het laatste Zwolse tuinbouwgebied. De partij is ook blij met de voorgenomen vergroening van het gebied, met name bij de Westerveldse Aa. Bereikbaarheid met de auto  vindt zij essentieel. Het belang van het Isala ziekenhuis in het gebied is niet te overschatten, zegt deze partij. Ook vraagt zij aandacht voor het voorkomen van bijzondere diersoorten zoals amfibieën. Tevens wil zij aandacht voor de participatie van betrokkenen.

Het CDA meldt dat het plan grotendeels voldoet aan de eerder door de gemeenteraad gestelde kaders, en dat de gesprekken erover in een prettige sfeer verliepen. De combinatie wonen, werken, ontspannen blijft zij een sterk punt vinden. Door dubbelparkeren op een dag zou de parkeernorm goed kunnen werken, zegt zij. Wel vreest zij opstoppingen op de Ceintuurbaan, Meppelerstraatweg en Leo Majorlaan. Ze hoopt dat de ideeën van IntermeZZo worden meegenomen.

Groene karakter

GroenLinks is in hoofdlijnen blij met het plan, vooral vanwege de mix van functies en het groene karakter. Zij vindt het een kansrijk plan. Er moeten bij alle woningen bergingen zijn voor fietsen en dergelijke, zegt de partij. Volgens wethouder Rots staat dat standaard in het bouwbesluit.

D66 heeft met interesse gekeken naar de stukken, zegt zij. Ze maakt zich wel zorgen over de vele werknemers, bewoners en scholieren die door het gebied heen moeten. Er wordt in het gebied ook geleefd buiten kantoortijden, en daarvoor moet er dus ook iets te doen zijn voor de bewoners. Dat gaat ook gebeuren, zegt wethouder Rots, maar wel in fases, gelijk opgaand met de inrichting van het hele gebied.

Betaalbare woningen

De SP focust op de woningbouwopgave. Zij is teleurgesteld dat niet 50%, zoals in het coalitieakkoord overeengekomen, betaalbaar wordt gebouwd in dit gebied, maar 40%. Volgens de wethouder is daar niets aan te doen, omdat deze plannen al opgestart waren vóór het nieuwe coalitieakkoord. De wethouder zegt er alles aan te doen om dit cijfer te halen bij nieuwe projecten, en gelijk een inhaalslag te maken hier. Wanneer de flexwoningen worden meegeteld, haalt het plan wel de 50%, maar daardoor is de SP niet overtuigd.

De PvdD is streng en verlangt van de wethouder circulaire bouw, een materialenpaspoort en een strenger bomenplan. De wethouder belooft hiernaar te gaan laten kijken.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren