Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verslag: Climate Campus Connects

Samen praten over de Wijk van Morgen

Zwolle – Donderdag 13 maart was er in de Makersfabriek Zwolle een bijeenkomst met veel belanghebbenden om te praten over de Wijk van Morgen. De Makersfabriek is een levendig terrein waar innovatie, ondernemerschap en onderwijs samenkomen om aan de wereld van morgen te werken. Een voormalig fabrieksterrein, waar nu mensen en groepen vergaderen.

Het toekomstbestendig maken van nieuwe wijken is complex. Deze middag buigen deelnemers zich in workshops over de onderwerpen energie, circulair en blauw/groen.  Gekeken wordt ook in lezingen hoe wijk er moet uitzien en hoe dat echt gaat.

De kwartiermaker van de Makersfabriek vertelde over hun proces. Duurzame slopers rijden daar rond, en een klimaatadaptieve inrichting krijgt vorm. Ook kunst en cultuur krijgt er een grote rol. Zij geven ondernemers de ruimte om mee te komen met de transitie, bijvoorbeeld met biobased werken of digitaal ondernemerschap.

De tweede spreker, Koen Weyling, sprak over de Hogenkamp, waar veel flats staan die verduurzaamd moeten worden en binnenkort aan de beurt zijn. Het moeilijke is echter dat er veel flats in handen zijn van particulieren en VVE’s. Het is niet altijd mogelijk om iedereen mee te krijgen, maar dat is wel nodig om te kunnen slagen met de transitie. Ze staan voor de vraag om te slopen en nieuw te bouwen, of te verduurzamen.

Joram Nauta, de derde spreker, werkt voor de gemeente Zwolle en zegt dat het nu de tijd is om keuzes te maken. De juiste informatie is er al, zowel kwantitatief als kwalitatief. Er zijn bijvoorbeeld minder dieren in de biodiversiteit, en meer mensen in de stad sinds WOII. Daardoor komen problemen extra binnen. Hoeveel de technische oplossingen kosten vraagt hij zich af. Het perspectief voor iedereen is zorgen voor brede welvaart, dat gaat verder dan alleen maar brood op de plank.

De gemeente kijkt hoe afhankelijk mensen zijn van vervoer, en naar (energie) armoede en maatschappelijke kosten. Vooral mensen die ergens wonen met een klein pensioentje hebben het moeilijk. De gemeente wil mensen wapenen om beter met de situatie om te gaan.

De Climate Campus heeft een fysieke plek gewonnen om het ‘Huis van Morgen’ vorm te geven. Dat huis moet mensen en scholieren/studenten mogelijkheden geven om te zien wat zij zelf kunnen doen voor de klimaat/energie-transitie. Nu moet ligt er nog de subsidie aanvraag bij de gemeente. De sprekers benadrukken dat het even duurt voordat je de stappen kunt zetten om echt te verduurzamen.

In de workshops sprak men in groepjes verder om de onderwerpen meer concreet te maken. Ook konden aanwezigen een handje meewerken aan een klimaatkunstwerk van Denny Boxem. Voorbeelde die aan de orde kwamen waren de slimme wasmachine of regenton, gereedschappen, auto’s en kleding delen, samenwerken, van het idee van bezit afgaan, waterberging en beleefroutes.

Kunstenaars maakten ter plekke een praatplaat waarin  de gesprekken beeldend en mooi werden weergegeven.

Over Climate Campus

Climate Campus is de katalysator voor netwerksamenwerking in Zwolle en de IJssel-Vechtdelta om de stad en regio versneld klimaatadaptief te maken en weerbaar tegen het veranderende klimaat.

 

 

 

 

 

FOCUS NIEUWSBRIEF

Van het belangrijkste nieuws uit Zwolle tot de leukste weekendtips: elke donderdag in je inbox.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren